Renate Weber (Liberalai ir demokratai, Rumunija), parengusi EP nuomonę šiuo klausimu, papasakojo, kodėl reikalingas toks budrumas iš ES institucijų pusės.

Ar Parlamento pasiūlyti pakeitimai padės išvengti galimo ES vidaus sienų kontrolės grąžinimo politiniais sumetimais?

Sustiprinome bendrijos dimensiją: grąžinti patikrą ties vidinėmis ES sienomis siekianti šalis turės kreiptis į Komisiją ir kitas valstybes, kurias toks sprendimas gali paliesti.

Komisija privalės pateikti Parlamentui ataskaitą šiuo klausimu, o valstybė narė turės europarlamentarams paaiškinti, kodėl, jos manymu, laikinas sienų kontrolės grąžinimas buvo vienintelis įmanomas sprendimas.

Be to, mūsų dėka patvirtinta nuostata, kad trečiųjų šalių piliečių migracija savaime negalės būti laikoma rimta grėsmė vidaus saugumui.

Komisija buvo paprašyta pasiūlyti Šengeno reformą, nes valstybės narės baiminosi, kad dėl „Arabų pavasario“ į jas plūstels didelis migrantų srautas. Ar šios baimės buvo pagrįstos?

Kuomet Taryba paprašė atnaujinti Šengeno kodeksą, šalys turėjo omenyje galimybę grąžinti ES vidaus sienų kontrolę, kai didelė žmonių grupė kerta ES išorės sieną.

Ir jei pažvelgsite į pradinį Komisijos pasiūlymą, jis būtent ir atspindi šią galimybę.

Derybų metu mes pakeitėme šią nuostatą, nes Parlamentas aiškiai pasakė, kad jai nepritaria.

Kaip šiuo metu vertinate laisvą judėjimą Europos Sąjungoje?

Neseniai paskelbtos „Eurobarometro“ apklausos duomenimis, 62 proc. ES gyventojų mano, kad laisvas judėjimas yra geriausia, ką ES sugebėjo pasiekti.

Žmonės iš tikrųjų mano, kad šie dideli namai priklauso kiekvienam, todėl norime tai išsaugoti.