„Daugelyje pasaulio šalių nesiliauja smurtas prieš religinėms bendruomenėms ir mažumoms priklausančius ar nereliginių įsitikinimų turinčius žmones. Šių asmenų persekiojimas ir diskriminacija, religinės tolerancijos, atvirumo tarpreliginiam dialogui ir ekumeninio sambūvio trūkumas dažnai lemia politinius neramumus pasaulyje, dėl to griebiamasi smurto ir kyla atviri ginkluoti konfliktai, kurie sukelia pavojų žmonių gyvybėms, ilgam pažeidžia regionų stabilumą", – sakė EP narė dr. Laima Andrikienė, EP rekomendacijų dėl religijos ir tikėjimo laisvės skatinimo ir apsaugos gairių projekto rengėja ir pranešėja.

L. Andrikienė pažymėjo, kad „EP rekomendacijų tikslas ir taikymo sritis yra skatinti ir apsaugoti religijos ir tikėjimo laisvę trečiosiose šalyse, įtraukti religijos ir tikėjimo laisvę į ES užsienio politiką, visus ES išorės veiksmus ir žmogaus teisių politiką, taip pat parengti aiškias gaires, kriterijus, standartus ir praktinius nurodymus, kurie padėtų skatinti religijos ir tikėjimo laisvę, organizuojant ES institucijų ir valstybių narių pareigūnų darbą, ir tokiu būdu padėti užtikrinti didesnį ES išorės santykių nuoseklumą, veiksmingumą ir matomumą".

Rekomendacijose Europos Parlamentas pasiūlė ambicingą konkrečių priemonių rinkinį, skirtą praktiniam naujų ES gairių įgyvendinimui, siekiant ženklios pažangos, ginant teisę į religijos ir tikėjimo laisvę pasaulyje. 

„Šios priemonės, kurias siūlo Europos Parlamentas, suteiks galimybę Europos Sąjungai priimti objektyvia informacija pagrįstus sprendimus dėl teisės į religijos ir tikėjimo laisvę pažeidimų, svariai prisidėti prie stebėsenos ir paramos nukentėjusiems bei skatinti religijos ir tikėjimo laisvę visuose pasaulio regionuose“, – pabrėžė europarlamentarė dr. Laima Andrikienė.

„Europos Parlamento rekomendacijos yra svarus indėlis rengiant Europos Sąjungos Gairių projektą. Mes tikimės, kad Taryba ir Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT), vadovaujama Catherine Ashton, imsis visų būtinų priemonių, kad šios rekomendacijos būtų įtrauktos į galutinį ES Gairių projekto tekstą, prieš jas patvirtinant Taryboje birželio 24 dieną" - sakė Laima Andrikienė.