Europarlamentarai ragina Turkijos valdžią nebenaudoti griežtų priemonių ir taikiai išspręsti konfliktą.

EP nariai reikalauja, kad asmenys, atsakingi už smurtinius policijos veiksmus, būtų patraukti atsakomybėn, o sulaikyti taikūs protestuotojai – nedelsiant paleisti. Jie sveikina nuosaikią šalies prezidento Abdullah Gül reakciją į protestus ir premjero pavaduotojo Bülent Arınç atsiprašymą, bet kartu apgailestauja, kad premjeras Recep Tayyip Erdoğan nenori siekti susitaikymo, atsiprašyti ir suprasti dalies Turkijos žmonių nuogąstavimų.

Rezoliucijoje pažymima, kad protestuotojai reiškia vis didesnį susirūpinimą dėl nepakankamo mažumų dalyvavimo visuomenės gyvenime, o dalis Turkijos visuomenės nepatenkinta dabartine tvarka šalyje. EP nariai pažymi, kad demokratinėje valstybėje dauguma privalo įtraukti opoziciją ir pilietinę visuomenę į sprendimų priėmimą.

Susirūpinę prastėjančia žiniasklaidos laisve ir didėjančia jos vidine cenzūra Turkijoje, EP nariai piktinasi, kad šalyje kalinama daugybė žurnalistų, sulaikomi Twitter vartotojai, o pagrindinės šalies žiniasklaidos priemonės nereaguoja į protestus.

Europarlamentarai pažymi, kad demokratinei visuomenei itin svarbu turėti nepriklausomą spaudą, o teismai turi atlikti esminį vaidmenį saugodami spaudos laisvę. Turkija turi toliau stiprinti savo demokratines institucijas, teisinę valstybę ir pagarbą pagrindinėms laisvėms, įsitikinę europarlamentarai.