Anot europarlamentarų, beveik 120 milijonų europiečių yra ties skurdo riba, o 40 mln. gyvena skurde.

Kaip BNS sakė EP socialistų frakcijos narė Vilija Blinkevičiūtė, itin skurdžiomis sąlygomis ES gyvena 6 mln. vaikų, todėl dauguma europarlamentarų pritarė ir tam, kad ES valstybėms būtų privalu dalyvauti minėtame fonde.

Anot V.Blinkevičiūtės, šiuo klausimu vyko diskusijos: „Dalis EP narių mano, kad fondas gali būti laisvanoriškas, jei valstybė galvoja, kad jai pakanka savo lėšų gali juo ir nesinaudoti“.

Kaip sakė europarlamentarė, šiuo metu keturios ES valstybės Taryboje blokuoja paramos skurstantiems europiečiams fondą – Vokietija, Didžioji Britanija, Nyderlandai ir Švedija. Lietuvos atstovė EP V.Blinkevičiūtė atkreipė dėmesį: „ Jei nepavyks susitarti iki liepos mėnesio, derybas dėl šio fondo turės perimti Lietuva“.

Europos Parlamentas balsuodamas plenarinėje sesijoje suformavo savo poziciją, tačiau atidėjo galutinį balsavimą siekdami pradėti neformalias derybas su ES Taryba. Galutinis sprendimas dėl fondo ir jo dydžio bus priimtas susiderėjus dėl ilgamečio ES biudžeto.

Naujoji 2014-2020 m. siūloma programa pakeistų dabartinę paramos maistu programą. Šio fondo lėšas ketinama leisti naudoti ne tik maistui, bet ir kitiems būtiniausiems dalykams - drabužiams, mokyklinėms priemonėms ir pan.