Europos Sąjunga ne kartą yra išreiškusi savo griežtą poziciją politizuotos M. Chodorkovskio bylos atžvilgiu, ir nė vienoje Europos Parlamento rezoliucijoje žmogaus teisių ir demokratijos padėties Rusijoje klausimais nepamirštama priminti šio atvejo. Dvi šiemetinės M. Chodorkovskio sukaktys – dar viena proga išreikšti paramą garsiausiu Rusijos politiniu kaliniu vadinamam M. Chodorkovskiui, priminti Rusijai ir pasauliui, kad europiečiai nesitaikstys su žmogaus teisių pažeidimais Rusijoje.

„Suprantu, kiek jums prireikia drąsos, ištvermės ir tikėjimo, jog jūsų šalyje situacija pasikeis, kad išgyventumėte visa tai, ką jums lėmė likimas. Tačiau aš tikiu, kad jums Rusijos istorijoje ir politikoje lemtas labai svarbus vaidmuo“, - savo palaikymo kreipimesi Michailui Chodorkovskiui sako Leonidas Donskis, išreiškęs viltį, kad vieną dieną su savo bendraamžiu Michailu jam pavyks susitikti Europos Parlamente Briuselyje, kaip jis jau kelis kartus susitiko su jo sūnumi Pavelu.

Leonidas Donskis su Pavelu Chodorkovskiu buvo susitikę ir praėjusią savaitę, kuomet Pavelas buvo atvykęs į Briuselį dalyvauti L. Donskio frakcijos Europos Parlamente Liberalų ir demokratų aljanso „Už Europą“ (ALDE) organizuotoje konferencijoje „Rusijos politiniai kaliniai“. L. Donskis buvo pagrindinis renginio šeimininkas ir moderavo šią diskusiją.

Privataus susitikimo metu Pavelui Chodorkovskiui ir Leonidui Donskiui gimė mintis artėjančio Michailo Chodorkovskio jubiliejaus proga suorganizuoti Europos Parlamento narių, kurie taip pat yra žinomi autoriai ir komentatoriai, palaikymo akciją – Michailui Chodorkovskiui į kalėjimą Maskvoje nusiųsti savo knygas su anotacijomis ir sveikinimais. Leonidas Donskis šią savaitę jau kreipėsi į kolegas europarlamentarus, kviesdamas prisidėti prie iniciatyvos, ir kitos savaitės pradžioje planuoja išsiųsti knygų siuntinį į „Matroskaja tišina“ kalėjimą Maskvoje.

Išreikšti savo palaikymą Michailui Chodorkovskiui gali ir kiekvienas mūsų – kalinio bendražygiai kviečia siųsti gimtadienio sveikinimo atvirukus, pasinaudojus specialia tinklapio www.khodorkovsky.com paskyra, kurią rasite čia. Kviečiame prisijungti prie iniciatyvos ir pademonstruoti, kad europiečiams rūpi Michailo Chodorkovskio, kitų Rusijos politinių kalinių bei visų Rusijos žmonių likimas.