„Ricoh Europe“ vyriausiasis informacijos vadovas Ianas Winhamas kalba apie tai, kodėl verslo įmonės prieš siūlomą Europos Sąjungos (ES) duomenų apsaugos reformą turi peržiūrėti dokumentų tvarkymo būdus.

Per trumpą laiką nuo 1995 metų, kai ES priėmė dabartinę duomenų apsaugos direktyvą, technologinė revoliucija negrįžtamai pakeitė tai, kaip mes renkame, saugome ir dalinamės savo informacija.

Interneto ir kompiuterių debesijos plėtra kelia precedento neturinčių iššūkių verslo įmonėms, valdančioms asmeninius duomenis iš karto keliuose Europos regionuose. Tai sukėlė būgštavimų dėl vis didėjančio atotrūkio tarp duomenų apsaugos taisyklių ir technologijų pažangos. Šią problemą Europos Komisija mėgins spręsti pasitelkdama reformą, kuri pakeis būdus, kaip visoje ES saugomi ir reguliuojami asmeniniai duomenys.

Naująja duomenų apsaugos tvarka siekiama standartizuoti ir sukurti dabartinio augimo galimybes Europos įmonėms, supaprastinant skirtingų taisyklių skirtingose šalyse laikymąsi.

Tačiau siūloma reforma privers įmones jausti daugiau atsakomybės už klientų ir pirkėjų duomenis, sukeldama naujų iššūkių tvarkant savo dokumentus ir užtikrinant juose esančios informacijos saugumą.
ES tikisi, kad skaitmeninė ekonomika iki 2020 metų Europoje sudarys iki 4 proc. augimo. Kalbant aiškiau, modernizuotos duomenų apsaugos taisyklės bus esminės tokiam augimui pasiekti.

Būgštavimai dėl saugumo neleidžia klestėti įmonėms, vykdančioms veiklą tik internete, ir riboja elektroninės prekybos galimybes kitoms bendrovėms.

Dar daugiau, dabartinis nacionalinių duomenų apsaugos reikalavimų kratinys visoms įmonėms yra tikras barjeras plėstis į kitas rinkas, ypač mažoms ir vidutinio dydžio bendrovėms, kurių dauguma neturi išteklių pakeliant teisines ar administracines naštas, susijusias su skirtingomis duomenų apsaugos taisyklėmis atskirose ES valstybėse.
Minima reforma suvienodins duomenų apsaugos reikalavimus ir palengvins įmonių veiklą skirtingose teritorijose. Šalyje, kurioje įsikūrusios, bendrovės turės laikytis tik vienos duomenų apsaugos tvarkos.

Be to, kad tai paskatins tarptautines investicijas ir elektroninę prekybą, reforma panaikins netikrumą, kurį kelia duomenų apsaugos įstatymų pataisos nacionaliniu lygiu, atskirose ES valstybėse dažnai sukuriančios labai skirtingus standartus.