Nemokumas lemia 450 tūkst. darbo vietų praradimą kasmet ir 57 proc. verslo įmonių teigia, kad susiduria su pavėluotų mokėjimų nulemtomis likvidumo problemomis (nuo praėjusių metų tokių įmonių padaugėjo 10 proc.). Kasdien dešimtys mažų ir vidutinių įmonių Europoje bankrutuoja laukdamos, kol bus apmokėtos jų sąskaitos.

Naujausiais Europos atsiskaitymų indekso 2013 m. duomenimis, nuostoliai dėl pavėluotų mokėjimų 2013 m. Lietuvoje sudarys 3,2 proc. Vidutinis atsiskaitymo terminas tarp įmonių 2013 m. buvo 47 dienos, o tarp viešųjų institucijų ir įmonių - 51 diena.

Siekdamas sustabdyti šį nuostolingą pavėluotų mokėjimų įsigalėjimą Europoje, už pramonę ir verslumą atsakingas Europos Komisijos Pirmininko pavaduotojas Antonio Tajani 2012 m. spalio 5 d. Romoje paskelbė apie informacinę kampaniją, vykdomą visose 27 ES šalyse ir Kroatijoje, skatinančią Direktyvos nuostatų perkėlimą į nacionalinę teisę kuo greičiau, net nelaukiant galutinio termino 2013 m. kovo 16 d.

Ši direktyva - tai įrankis, skirtas kovoti su pavėluotais mokėjimais ES, atliekant komercinius sandorius. Kampanija, kuri finansuojama Europos Komisijos lėšomis, ypatingą dėmesį skiria mažų ir vidutinių įmonių informavimui apie šios direktyvos suteikiamas teises ir kaip geriausiai jomis pasinaudoti.

Už pramonę ir verslumą atsakingas Europos Komisijos Pirmininko pavaduotojas Antonio Tajani pabrėžia: „Kiekvienais metais tūkstančiai mažų ir vidutinių įmonių visoje Europoje bankrutuoja laukdamos, kol bus apmokėtos jų sąskaitos. Mes esame įsitikinę, jog atėjo metas sustabdyti šį nuostolingą pavėluotų mokėjimų įsigalėjimą Europoje, kuris jau ilgą laiką kelia nerimą verslo pasaulyje.

Pavėluotų mokėjimų direktyvos nuostatos yra perkeltos į nacionalinius teisės aktus ir būtina jas kuo greičiau įgyvendinti. Informacinė kampanija ir visose šalyse narėse bei Kroatijoje vykstantys renginiai sudarys puikią galimybę keistis gerosiomis praktikomis ir padės verslui spręsti pavėluotų mokėjimų klausimus. Labai svarbu, kad Europos įmonės, visų pirma mažos ir vidutinės įmonės, žinotų savo teises ir suprastų kaip geriausiai jomis pasinaudoti."