Tačiau URM pareigūnas pabrėžė, kad toks sankcijų suspendavimas būtų laikinas ir periodiškai peržiūrimas. Pasak A.Krivo, Baltarusijos atstovavimo klausimas Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje šių metų lapkritį kol kas lieka atviras.

"Iš tiesų ES viduje diskutuojama, ir valstybės narės artėja prie sutarimo, kad tam, jog būtų palaikomi komunikacijos kanalai su Baltarusijos valdžia, reikia suspenduoti Vladimiro Makejaus buvimą asmenų, kuriems taikomi ES apribojimai, sąraše. Toks suspendavimas galimas tam laikotarpiui, kurį V.Makejus eis užsienio reikalų ministro pareigas. Čia svarbu pabrėžti, kad jei toks sutarimas būtų pasiektas tarp ES narių, šios priemonės V.Makejaus atžvilgiu būtų ne atšaukiamos, o būtent - suspenduojamos", - BNS sakė A.Krivas.

Pasak viceministro, toks ribojančių priemonių suspendavimas užsienio reikalų ministrams yra įprasta diplomatinė praktika, leidžianti palaikyti tiesioginį dialogą su atitinkamos šalies Vyriausybe. Ribojimų suspendavimas, A.Krivo teigimu, turėtų būti periodiškai persvarstomas ES Taryboje kartu su visu ES ribojančių priemonių Baltarusijai paketu.

Anot A.Krivo, kol kas neaišku, ar būtent V.Makejus atstovaus Baltarusijai lapkritį Vilniuje vyksiančiame Rytų partnerystės viršūnių susitikime.

"Čia viena iš galimybių, tokia pat atvira, kaip ir visos kitos (...) Šiame procese dar lieka kelios svarbios stadijos - bus žiūrima, ar pavyks finalizuoti šį sprendimą (dėl sankcijų V.Makejui suspendavimo - BNS), bus žiūrima, kaip Baltarusijos užsienio reikalų ministras ta galimybe naudosis, ar jis dalyvaus ES ir Rytų Partnerystės valstybių užsienio reikalų ministrų susitikime Briuselyje liepos mėnesį, ar ne, ar tai bus sėkminga patirtis, ar ne. Paskui rudenį Lietuvai pirmininkaujant ES vyks ribojančių priemonių paketo peržiūra, kurios dalimi bus ir to suspendavimo peržiūra, ir t.t. Tad iki lapkričio pabaigos dar visko gali atsitikti", - BNS sakė viceministras.

Baltarusijos diplomatai anksčiau yra užsiminę, jog tikisi, kad pakvietimas dalyvauti Rytų partnerystės viršūnių susitikime Vilniuje bus atsiųstas Baltarusijos prezidento Aleksandro Lukašenkos vardu, o Baltarusija pati nuspręs, kas atstovaus šaliai per susitikimą.

Buvo svarstymų, jog į lapkričio susitikimą Vilniuje gali būti pakviestas Baltarusijos premjeras Michailas Miasnikovičius. Priešingai nei prezidentas ir užsienio reikalų ministras, jis nėra įtraukas į ES "juodąjį sąrašą".

Nuo 1994 metų Baltarusiją valdantis A.Lukašenka griežtų priemonių prieš opoziciją ėmėsi reaguodamas į protestus, kurie kilo po 2010 metų prezidento rinkimų.

Lietuva pirmininkavimą ES Tarybai perima liepos 1 dieną. Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimas Vilniuje vyks lapkričio 28-29 dienomis.