Europos skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus sistemos (RASFF) metinėje ataskaitoje nurodyta, kad 2012 m. beveik 50 proc. pranešimų buvo susiję su atsisakymu leisti pervežti per ES sienas maisto produktus ir pašarus dėl jų keliamos rizikos maisto saugai.

Daugiau kaip prieš 30 metų sukurta RASFF – tai IT priemonė, leidžianti nacionalinėms maisto saugos tarnyboms paprasčiau keistis informacija tarpvalstybiniu lygmeniu. Šiai priemonei tenka svarbus vaidmuo užtikrinant aukštą Europos piliečiams skirtų maisto produktų saugos lygį.

Už sveikatą ir vartotojų reikalus atsakingas ES Komisijos narys Tonio Borg sakė:

„Šiuo metu RASFF yra nepamainoma priemonė, kai reikia reaguoti į maisto saugos krizes ir imtis jų švelninimo priemonių, nes galima greitai apsikeisti svarbia informacija ir taip apsaugoti Europos piliečius. Nors ataskaitinis laikotarpis neaprėpia plačiai žiniasklaidoje nušviesto arklienos skandalo, svarbu pabrėžti, kad RASFF leido maisto saugos tarnyboms visoje ES greitai apsikeisti informacija. Dėl to produktai buvo atsekti ir pašalinti iš rinkos.“ Jis dar pridūrė, kad „Komisija ketina plačiau naudotis RASFF, kad būtų galima kovoti su sukčiavimu maisto srityje“.

Rezultatai: importo saugos užtikrinimas

2012 m. bendras RASFF pranešimų skaičius siekė 8 797, palyginti su 2011 m. pranešimų skaičius sumažėjo 3,9 proc. Iš jų pirminių pranešimų buvo 3 516 (40 %), o antrinių pranešimų skaičius siekė 5 281 (60 %). Remiantis šiais skaičiais, pirminių pranešimų skaičius sumažėjo 7,8 %, o antrinių pranešimų – 1,2 %. Apie didelę rinkoje esančių maisto produktų keliamą riziką iš viso gauta 526 pranešimai, palyginti su 2011 m. šis skaičius sumažėjo 14 %.

Nustačius tokius produktus, susijusi trečioji šalis informuojama per RASFF sistemą, kad būtų imtasi taisomųjų priemonių ir problema nepasikartotų. Nustačius didelę nuolatinę problemą, Komisija siunčia raštą susijusios trečiosios šalies valdžios institucijoms, kad jos įgyvendintų skubias taisomąsias priemones, kaip antai išbrauktų iš sąrašo įmones, nutrauktų eksportą ar sugriežtintų kontrolę.

Pranešimų pobūdis

Iš 2012 m. per RASFF siųstų 3 516 pirminių pranešimų 332 (9,4 %) buvo susiję su maisto produktais, o 299 (8,5 %) pranešimai buvo susiję su medžiagomis, kurios liečiasi su maistu. Šie skaičiai atitinka 2011 m. ataskaitos duomenis. 2 885 pirminiai pranešimai buvo susiję su maisto produktais.

Neeilinės problemos: apsinuodijimo metanoliu atvejis

2012 m. rugsėjo mėn. Čekijos maisto saugos tarnyba naudodamasi RASFF pranešė apie metanoliu apsinuodijusius asmenis, kurie vartojo pilstomus alkoholinius gėrimus. Šiuo atveju alkoholinių gėrimų praskiedimas turėjo tragiškų pasekmių – dėl jo mirė 36 asmenys. Čekijos tarnyba pasinaudojo RASFF sistema, kad galėtų informuoti ES partnerius ir pateikti naujausią informaciją apie vykdomus tyrimus ir kitas jos taikomas priemones.

Kiti etapai

Kadangi RASFF pirmiausia skirta keistis informacija apie maisto saugos klausimus, tiek dėl Čekijos metanolio, tiek dėl arklienos skandalo atsirado teisiškai pagrįstas poreikis keistis informacija apie vis labiau plintančio reiškinio – sukčiavimo maisto produktų srityje atvejus. Siekdama spręsti šią problemą Komisija parengė 5 punktų planą, skirtą arklienos skandalo metu aptiktoms spragoms panaikinti: bus sukurta procedūra dėl skubaus keitimosi informacija ir įspėjimais apie galimus sukčiavimo maisto produktų srityje atvejus.

Pagrindiniai faktai

RASFF tinklas sudaro galimybę valstybėms narėms ir Komisijai greitai keistis informacija tais atvejais, kai maisto ar pašarų grandinėje nustatomas pavojus žmonių sveikatai. Visi RASFF nariai (27 ES šalys, Komisija, EMST, ELPA priežiūros institucija, Norvegija, Lichtenšteinas, Islandija ir Šveicarija) turi visą parą budinčias tarnybas, kurios užtikrina, kad skubūs pranešimai būtų kuo greičiau išsiunčiami, gaunami ir į juos būtų kuo skubiau reaguojama. Dėl RASFF daugelio maisto saugos srities pavojų pavyko išvengti ir nebuvo padaryta žalos vartotojams.