Šaltinių duomenimis, nuo 2007 metų JAV Nacionalinio saugumo tarnyba FTB prašymu renka informaciją apie stambiausių interneto tiekėjų vartotojus.

Įvardytos su specialiosiomis tarnybomis bendradarbiaujančios kompanijos – „Microsoft“, „Yahoo!“, „Google“, „Facebook“, AOL, „Skype“, „YouTube“, „Apple“, „PalTalk“ ir t.t.

Ši naujiena šokiravo amerikiečius ir tai sukėlė teisių gynėjų pasipiktinimą. Tuo tarpu „Google“, „Facebook“ ir „Microsoft“ atstovai pareiškė, kad niekada nedavė saugumo tarnyboms leidimo rinkti informaciją apie vartotojus.

Boikotas?

ES valdžios atstovai išreiškė susirūpinimą dėl to ir ketina šia programa pasidomėti plačiau. Tuo tarpu Vokietijos Heneso žemės teisingumo ministras Joergas Uwe Hajnas ragina boikotuoti su slaptu duomenų rinkimu susijusias bendroves, praneša „EurActiv“.

„Esu sukrėstas, kaip atsainiai tokios bendrovės kaip „Google“ ir „Microsoft“ elgiasi su savo vartotojų duomenimis. Tie, kas nori apsisaugoti nuo tokių dalykų, turėtų keisti paslaugų tiekėjus“, - teigia Vokietijos politikas.

Europos Sąjunga jau beveik dešimtmetį iš visų jėgų stengiasi užtikrinti savo piliečių teisę į privatumą Jungtinėse Valstijose.

Transatlantiniai susitarimai dėl Europos Sąjungos piliečių finansinių ir kelionių duomenų apsaugos formuoti daug metų. Dabar Europos Sąjunga bando modernizuoti beveik 20 metų senumo privatumą saugantį įstatymą ir taip dar sustiprinti europiečių teises.

Nuogąstavimai dėl duomenų, laikomų JAV serveriuose, saugumo – pagrindinis veiksnys, lėtinantis vadinamųjų debesų kompiuterijos paslaugų diegimo Europoje procesus. Debesų kompiuterijos paslaugos teikiamos nepriklausomų tiekėjų didžiuliuose serveriuose, kurie pasiekiami internetu.

Jungtinių Valstijų PATRIOT Act įstatymas, priimtas po 2001 metų rugsėjo 11-ąją įvykdytų išpuolių, JAV žvalgybos agentūroms suteikė naujų galių rinkti duomenis. Be to, jis nuolat kritikuojamas.

„Europoje daugiau nei Amerikoje nerimaujama dėl šio įstatymo. PRISM nerimą tik dar labiau skatina“, - teigia Londone veikiančios teisės paslaugų bendrovės „Bristows“, besispecializuojančios privatumo ir duomenų apsaugos klausimais, partneris Markas Wattsas.

„Pagrindiniai žaidėjai, minimi šiame kontekste, labiau susiję su debesų kompiuterijos naudojimu, tačiau gali būti, jog šis faktas vis tiek emociniu pagrindu susijęs su nepasitikėjimu JAV debesų kompiuterijos paslaugų tiekėjais“, - teigia M. Wattsas, kurio bendrovės klientų sąraše ir kelios stambios JAV interneto bendrovės.