ES narkotikų stebėsenos agentūros duomenimis, dėl globalizacijos, technologinės pažangos ir interneto atsirado atvira naujų narkotikų rinka.

Agentūros metinėje ataskaitoje English teigiama, kad tai svarbus pokytis, keliantis didelius iššūkius gydymo programoms, teisėsaugos pareigūnams bei politikos formuotojams.

ES turės skubiai pakoreguoti naują kovos su narkotikais strategiją, kad galėtų užkirsti kelią šiai dinamiškai rinkai.

Padėtis Europoje

Per praėjusius metus atsirado teigiamų pokyčių: kai kuriose šalyse sumažėjo kanapių ir kokaino paklausa, sumažėjo pirmą kartą vartojančiųjų heroiną skaičius.

Kaip niekad daug žmonių gydėsi nuo priklausomybės. 2011 m. apie 1,2 mln. europiečių pradėjo dalyvauti reabilitacijos programoje. Daugiausia žmonių gydosi nuo priklausomybės nuo heroino ir kitų panašių opioidų. Kiek mažesnės kanapių ir kokaino vartotojų gydymo grupės.

Ataskaitoje tvirtinama, kad net ir sunkiu ekonominiu laikotarpiu gydymas nuo priklausomybės nuo narkotikų, ko gero, tebėra ekonomiškai efektyviausia kovos su narkotikais strategija.

Gydymo paslaugos

Nors priklausomybės nuo narkotikų mažinimo paslaugos yra labai svarbios siekiant padėti žmonėms išsilaisvinti nuo narkotikų ar bent kontroliuoti jų vartojimą, narkomanų gydymo programoms gresia pavojus, nes šalių vyriausybės, karpydamos biudžetus, numato joms skirti mažiau lėšų.

Nepaisant to, kad narkotikų vartojimo mastas Europoje tebėra didelis, kai kurios šalys jau sumažino tokių programų biudžetą. Apytiksliai apskaičiuota, kad nelegalių narkotikų yra vartoję ketvirtadalis Europos suaugusiųjų – apie 85 mln. žmonių.

2011 m. nuo narkotikų perdozavimo mirė maždaug 6500 žmonių, t. y. 500 mažiau nei ankstesniais metais. Mirštančiųjų nuo narkotikų vartojimo skaičiaus mažinimas tebėra vienas svarbiausių visuomenės sveikatos tarnybų uždavinių.

Narkotikų rinka taip pat prisitaiko prie paklausos. Joje atsiranda vis daugiau vis sudėtingesnių sintetinių stimuliatorių. Praėjusiais metais valdžios institucijos nustatė per 70 naujų narkotikų. Dalį jų vis dar galima gauti legaliai.

Plėstis šiai rinkai labai padeda globalizacija, informacinės technologijos ir internetas, nes dėl jų vartotojams sudaromos sąlygos susisiekti su naujais tiekėjais.