Estija į euro zoną įstojo 2011-aisiais. Latvijai iki narystės euro zonoje 2014-aisiais liko tik finišo tiesioji po to, kai antradienį Europos Komisija ir Europos Centrinis Bankas kontatavo, kad šalis atitinka konvergencijos reikalavimus ir rekomendavo Tarybai leisti jai įsivesti bendrą Europos valiutą.

Briuselyje įsikūrusios idėjų kalvės ekspertas mano, kad Latvijai narystė euro zonoje bus naudinga ir linki kaimynių pavyzdžiu nedelsti sekti ir Lietuvai.

„Mano patarimas Lietuvai būtų prisijungti prie euro zonos kiek įmanoma greičiau, ypač dabar, kai Estija jau yra jos narė, o Latvija tuoj prisiungs. Tos šalys gali turėti konkurencinį pranašumą prieš Lietuvą, kalbant apie investicinį patrauklumą. (...) Taigi aš manau, kad Lietuva taip pat turėtų prisijungti, kai tik galės. Galimai – 2015-aisiais“, - sakė Z. Darvas.

2015-ųjų metų datą, kaip tikslą Lietuvai įsivesti eurą, yra minėjęs premjeras Algirdas Butkevičius.

Eksperto nuomone, dabartinis variantas, kai Latvijos ir Lietuvos valiutos kursas yra susietas su euru, bet šalis nėra euro zonos narė yra blogiausias iš galimų. 

„Jūsų valiuta jau dabar yra susieta su euru, taigi jūs negalite gauti naudos iš nepriklausomos pinigų politikos, ir tuo pačiu jūs nesate euro zonos nariai, todėl, negalite gauti naudos iš narystės euro zonoje, Europos centrinio banko galimybių. Toks variantas Lietuvai ir Latvijai yra blogiausias iš galimų, o narystė euro zonoje, mano nuomone, būtų geriausias pasirinkimas“, - sakė Z. Darvas.

Ekspertas nemato rizikos, kad europinės valiutos įsivedimas galėtų pakenkti Latvijos konkurencingumui. Jis taip pat pažymėjo, kad ypač sunkią ekonominę krizę išgyvenusi šalis pademonstravo gebėjimą atsitiesti nepakeitusi savo valiutos keitimo kurso.

„Ir dabar tai yra šalis su viena sparčiausiai augančių ekonomikų Europoje“, - sakė jis.

Pasak eksperto, pirmiausia, ką pajus latviai, kai pasikeis jų valiuta, kad „galės nekeičiant valiutos apsipirkti užsienyje“.

Tuo tarpu euroskeptikų argumentus, kad įsivedus eurą viskas staiga pabrangs, paneigia „Eurostato“ analizės, kurios rodo, kad euro įsivedimo įtaka infliacijai yra „labai limituota“.

Euro įsivedimas turės įtakos Latvijai, jos žmonėms, bet ne euro zonai, teigia ekspertas, nes tai yra palyginti maža ekonomika. Visgi, įspėjimo iš Europos Centrinio Banko Latvija susilaukė dėl „didelės bankų priklausomybės nuo užsienio indėlių“.

2014-aisiais prisijungus Latvijai, euro zonai priklausys aštuoniolika šalių narių.