„Šiandien Europos Komisija vienbalsiai nusprendė įvesti (baudžiamuosius muitų) tarifus“ Kinijoje pagamintoms saulės baterijoms, nustačius, kad jos Europoje pardavinėjamos iki 88 proc. pigiau negu Kinijos vidaus rinkoje, pareiškė Europos Sąjungos (ES) prekybos komisaras Karelas De Guchtas.

Pasak K. De Guchto, „aišku, kad šis dempingas“ kenkia Europos fotoelementų pramonei, sukeliant pavojų 25 tūkst. darbo vietų, nes Kinijos produkcija užima 80 proc. rinkos.

Komisija paskelbė, kad nuo birželio 6 dienos įsigalios pirminis vidutinis 11,8 proc. muito tarifas, o nuo rugpjūčio 6-osios jis bus padidintas iki 47,6 proc., jeigu Kinija derybose neįsipareigos spręsti šią problemą.

„Noriu sąžiningo sprendinio Kinijai“, - sakė K. De Guchtas, pridūręs, kad antradienį priimtas sprendimas atveria kelia deryboms, jeigu Pekinas jų panorėtų.

„Dabar kamuolys Kinijos aikštelės pusėje“, - pažymėjo eurokomisaras.

Jis tvirtino, kad šios priemonės nėra protekcionistinės ir kad jos neperžengia ES teisių pagal tarptautinius prekybos įstatymus, siekiant apsaugoti savus interesus.

Pasak K. De Guchto, Kinijos saulės baterijų gamybos pajėgumai sudaro 150 proc. pasaulinės paklausos, ir tai reiškia, kad šalis jų gamina per daug..

Naujieji mokesčių tarifai preliminariai nustatyti šešiems mėnesiams, o gruodį ES šalys balsuos, ar jie turi tapti nuolatiniais.

Pastarosiomis savaitėmis Vokietija vadovavo stiprėjančiam nepritarimui tokiems veiksmams, užsitikrinusi 17 kitų ES šalių palaikymą, įskaitant Didžiosios Britanijos, tačiau ne Prancūzijos.

Berlynas teigia, kad griežti muitai nėra reikalingi, atkreipdamas dėmesį į platesnius prekybos santykius su Kinija, kurių vertė pernai buvo apie 500 mlrd. eurų (1,37 trln. litų).

Tačiau K. De Guchtas sakė, kad galutinius sprendimus prekybos klausimais priima Europos Komisija, aukščiausioji ES vykdomosios valdžios institucija, nes ji yra „nepriklausoma“ ir mato „platesnį vaizdą“.

Vokietijos ekonomikos ministras Philippas Roesleris naująjį Komisijos sprendimą vadino rimta klaidą, o Berlynas jam griežtai priešinasi.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel praeitą mėnesį susitikusi su atvykusiu Kinijos premjeru Li Keqiangu pabrėžė, kad jos šalis darys viską, ką gali, kad ši problema būtų išspręsta neįvedant muitų.

Tuojau po to K. De Guchtas pareiškė, kad jam žinoma apie Kinijos daromą spaudimą ir kad jis pasiryžęs priešintis jam bet kokia kaina.

Paklaustas apie tokios atmosferos santykį su antradienį paskelbtu Komisijos pranešimu, komisaras sakė: „Tai labai apgalvotas sprendimas.“

ES ir Kinija šiuo metu yra įsivėlusios į kelis prekybos ginčus: Briuselis reiškia nepasitenkinimą dėl saulės baterijų ir telekomunikacijų įrangos, o Pekinas - dėl cheminių medžiagų ir plieno vamzdžių kainų. Baiminamasi, kad šie nesutarimai gali peraugti į platesnį prekybos karą.