Šie mokesčiai mažėja kasmet, tačiau ilgai būnant užsienyje, vis tiek tenka pakloti nemažą sumą pinigų.

Anot jos, tą reikėtų padaryti iki kitų metų Europos Parlamento rinkimų. Mobiliojo ryšio operatoriai taip pat neturėtų riboti interneto paslaugų ir greičio bei tokių telekominukacinių priemonių kaip „Skype“.

Kalbėdama Europos Parlamente, N. Kroes pabrėžė, kad būtina iki rinkimų parodyti europiečiams, ką Europos Sąjunga daro dėl jų.

„Ar jūs prisijungsite prie manęs ir padarysite ką nors ypatingo nuo dabar iki rinkimų?“ - klausė ji europarlamentarų. „Aš noriu parodyti Europos piliečiams, kad jie rūpi Europai. Aš noriu, kad jūs grįžtumėte pas savo rinkėjus ir pasakytumėte, kad jūs galite padėti tašką roumingo mokesčiams".

N. Kroes manymu, Europa gali paruošti „visą galutinį“ teisės aktų paketą iki 2014 m. Velykų.

Eurokomisarės pasiūlymas puikiai derėtų su Komisijos pastangomis apriboti tarptinklinio ryšio kainas tarpvalstybinimas skambučiams ir trumposioms žinutėms.

Nors pati N. Kroes nebeplanuoja likti dar vienai kadencijai Komisijoje, tačiau ji tikisi, kad ši iniciatyva padės pritraukti prie balsadėžių daugiau jaunimo, kuris labiausiai rūpinasi dėl gero ryšio, tačiau mažiausiai aktyvus per rinkimus.

Interneto greičio ir „Skype“ neberibos

Komisarės atstovas spaudai Ryanas Heathas teigė, kad telekomunikacijų operatoriai neprieštarauja šiam žingsniui, nes jis padidins paklausą.

Telekomunikacijų bendrovių vadovai N. Kroes sakė, kad jie klydo, prieštaraudami tarptinklinio ryšio kainų luboms, pažymėjo jis.

Gali būti nelengva įtikinti telekomunikacijų bendroves garantuoti tinklo neutralumą – tai reikštų internetinio ryšio paslaugų apribojimų pabaigą.

Neutralumo principas numato, kad nė vienas tiekėjas ekonominiais sumetimais negalės prioritezuoti tinklo srauto. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad mažiausiai 20 proc. ir potencialiai iki pusės ES mobiliojo plačiajuosčio ryšio vartotojų turi sutartis, kurios jų interneto paslaugų tiekėjams leidžia riboti komunikacijos paslaugas ar P2P bylų mainus. Apie 20 proc. fiksuoto ryšio operatorių taip pat taiko paslaugų apribojimus, kurie riboja interneto greitį.

Įmonės, blokuojančios tokias paslaugas kaip naudojimasis „Skype“ programa, „tikrai turės susidurti su didele konkurencija“, sakė R. Heathas.

„Jos daugiau neblokuos „Skype“, nes ši programa joms taps paranki. Tai joms kainuos, bet padės didesniam skaičiui bendrovių, kurioms tai kenkė“, - teigė jis.