"Tai diktatorius, kurio rankos suteptos krauju, ir jam nėra vietos mūsų demokratijų bendrijoje", - penktadienį Vilniuje per EP frakcijos seniūnų ir Lietuvos Seimo komiteto pirmininkų susitikimą sakė M.Schulzas.

Jis reagavo į Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko socialdemokrato Benedikto Juodkos klausimą, ką iš Baltarusijos atstovų reikėtų kviesti į lapkritį Vilniuje vyksiantį Rytų partnerystės viršūnių susitikimą.

Lietuvos parlamentaras svarstė, kad pagal rangą reikėtų kviesti Baltarusijos prezidentą A.Lukašenką, bet jis įtrauktas į ES neįleidžiamų asmenų sąrašą. Pakvietus premjerą Michailą Miasnikovičių, anot Seimo komiteto vadovo, esą A.Lukašenka supyktų, kad yra apeinamas, o užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus taip pat yra "juodajame sąraše".

"Svarbu suprasti vieną dalyką - kad ir kaip besielgtume su Baltarusija, turime aiškiai suvokti - A.Lukašenka yra diktatorius, kuris, mano vertinimu, vien praėjusiais metais dviem jaunuoliams liepė paskelbti mirties nuosprendį, nors mano nuomone, jie buvo visai nekalti. Aš asmeniškai tai vertinu, kaip politinę žmogžudystę", - atsakydamas B.Juodkai pareiškė EP pirmininkas.

Kita vertus, jis pabrėžė, kad negalima bausti visos baltarusių tautos, kuri ir taip kenčia nuo diktatoriaus valdymo.

"Turime rasti vidurio kelią. Viena vertus, ištardami aiškų "ne" šiam diktatoriui, antra vertus, siekdami atverti duris baltarusių tautai. Tą vidurio kelią rasti nėra lengva, neturime tam parengto recepto", - kalbėjo M.Schulzas.

Rytų partnerystės viršūnių susitikimas Vilniuje įvyks lapkričio 28-29 dienomis, Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai.