Trečiadienį, gegužės 29-ąją dieną, kalbėdamiesi su Europos Parlamento nariais, OLAF priežiūros komiteto nariai pareiškė, jog minėtoji institucija jiems nesuteikia reikiamos prieigos prie dominančios informacijos ir duomenų.

„Komitetas tokiomis sąlygomis dirbti nebegali“, - pareiškė vieša iš penkių OLAF prievaizdų Catherine Pignon, prokurorė iš Prancūzijos. Pareigūnė sako, jog OLAF komiteto nariams neleido susipažinti su kai kuriais dokumentais.

Kiti dokumentai, kuriuos OLAF suteikė priežiūros komitetui, buvo „pataisyti ar kitaip pakeisti“.

Remiantis susitarimu, kurį OLAF sudarė su priežiūros komitetu, Europos kovos su sukčiavimu tarnyba privalo prižiūrėtojams perduoti bylų dokumentus iki jų persiuntimo valstybinėms teisinės sistemos institucijoms likus ne mažiau penkioms dienoms.

Tačiau Johno Dalli – iš Maltos kilusio buvusio Europos Sąjungos sveikatos reikalų komisaro, praėjusiais metais netekusio darbo dėl korupcijos skandalo – atveju priežiūros komitetas tvirtina negavęs jokių dokumentų prieš OLAF išsiuntus savo išvadas kaltintojams Valetoje.

Remiantis Europos Sąjungos nuostatomis, OLAF privalo veikti nepriklausomai nuo Europos Komisijos. Kitas OLAF priežiūros komiteto narys ir vyriausiasis Suomijos auditorius Tuomas Poysti sako, kad kovos su sukčiavimu tarnybos ir Komisijos narių santykiai pernelyg artimi.

„Kartais labai sunku atskirti, kas yra kas“, - sakė T. Poysti.

Priežiūros komiteto kritika OLAF daugiausia susijusi būtent su ES sveikatos komisaro J. Dalli byla.

Keli Europos Parlamento nariai teigia, jog OLAF nevykusiai atliko tyrimą, dėl kurio praėjusių metų spalį ir buvo atleistas J. Dalli – jis įsivėlė į korupcijas skandalą, prašęs kyšio iš tabako bendrovės.

Parlamentarai sako, jog OLAF pažeidė valstybinius įstatymus ir žmonių pilietines teises. Trys europarlamentarai – Vokietijos konservatorė Ingerborg Graessle, Belgijos Žaliųjų partijos narys Bartas Staesas ir Prancūzijos Žaliųjų partijos narys Jose Bove – paragino OLAF vadovą Giovanni Kesslerį atsistatydinti. Tačiau trečiadienio posėdžio metu OLAF vadovas aršiai gynė savo garbę. Jis sakė, jog priežiūros komitetui bylą perdavė iki jos išsiuntimo Maltos pareigūnams likus trims dienoms.

„OLAF niekada nekliudė susipažinti su jokiais dokumentais ir bylomis“, - pažymėjo OLAF vadovas.

Jis taip pat pareiškė, jog OLAF tiksliai laikosi 2012 metų rugsėjį pasirašyto prieigos prie dokumentų pakto, kuris buvo sudarytas su priežiūros komitetu.