Šia tema A. Merkel diskutavo su Kinijos premjeru Li Keqiangu jo pirmojo vizito Vokietijoje metu.

Vokietija – tai stambiausias prekybos su Kinija partneris Europoje. L. Keqiangas pasmerkė Europos Komisijos įvestą ir nuo birželio mėnesio įsigaliojantį apmokestinimą milijardus dolerių siekiančiais muito mokesčiais saulės kolektorius iš Kinijos. Taip pat jis kritikavo Europos Sąjungos (ES) ketinimus telekomunikacijų įrangos gamintojoms „Huawei“ ir „ZTE Corp“ taikyti sankcijas dėl neteisėtų subsidijų. ES tai vadina Kinijos dempingu.

„Tokios priemonės – tai pasauliui siunčiami prekybos protekcionizmo signalai. Jie ne tik kenkia Kinijos bendrovėms ir užimtumui, bet ir nepaiso Europos pramonės, verslo ir vartotojų interesų“, - tikino jis.

Premjero teigimu, Kinija tikisi, kad bendradarbiaujant su Briuseliu bus rastas sprendimas, kuris padės išvengti trinties dėl prekybos, o pasaulio šalims bus siunčiamas signalas apie atsisakymą piktnaudžiauti prekybos apsaugos priemonėmis.

Kanclerė pabrėžė, kad Vokietijos pusė reikalauja skubiai išspręsti ginčą tarp ES ir Kinijos dėl saulės baterijų ir kitų ginčytinų klausimų. Taip pat ji pareiškė, kad nuolatinis importo muitų taikymas Kinijai jokios naudos Europos Sąjungai neatneš.