Tokia procedūra atsirado krizės metais, iš karto po to, kai gerą pamoką davė Graikija. Iš pradžių nerimo per daug nekėlusi šalis, pasikeitus valdžiai paskelbė, kad statistika – suklastota, o skolos grasina prismaugti ne tik pačius graikus, bet ir Europą.

Taigi dėl to šiandien svarbiausi biudžeto skaičiukai ir ekonomikos augimo prognozės tikrinamos Briuselyje, kad daugiau tokių skambių siurprizų nebūtų.

Ta proga dėmesio bus skirta ir pensijų sistemos ar struktūrinėms reformos. Nes jos, kaip skausmingas ir nemalonus darbas, turi savybę būti atidėliojamais. Tačiau didelė tikimybė, kad tokie atidėliojimai ir trumpalaikio populiarumo vaikymaisi mus atves prie dar vienos krizės.

Svarbiausi biudžeto rodikliai, išskyrus tų šalių, kurios gelbėjamos ES pinigais, bus patvirtintos vasarą Briuselye. Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius kol kas neturėtų nerimauti, nes Lietuvos rodikliai turėtų būti geri ir dar arčiau Mastrichto kriterijų.

Kad krizė – proga apsivalyti ir žengti kelis žingsnius į priekį – parodė ir EK noras sudrausminti visus europietiškus mokesčių rojus, taip pat susitarti ir su Šveicarija, kad jos bankuose niekas anonimiškai negalėtų slėpti abejotinų pinigų.

Parengė Vytė Rūkaitė