Kas yra Europos jaunimo savaitė?

Šiemet nuo gegužės 26 d. iki birželio 2 d. visoje ES ir Lietuvoje vyks Europos jaunimo savaitė. Jos metu įvairiuose miestuose ir miesteliuose bus organizuojami koncertai, parodos ir akcijos, kurias inicijuoja patys jaunuoliai. Taip pat bus dalijamasi patirtimi, vyks diskusijos apie tai, ko nori jauni žmonės, ko šiuo metu jiems trūksta, taip pat vyks pokalbiai su vietos valdžios atstovais.

Europos jaunimo savaitės veiklas gali organizuoti visi norintys: jauni žmonės, susibūrę neformaliai, pavyzdžiui, draugų būrys, ar jaunimo organizacijos, mokyklos, savivaldybių administracijos, bendruomenės, atviri jaunimo centrai.

Šiek tiek istorijos

Europos jaunimo savaitė visoje ES ir dar keturiose šalyse (Islandijoje, Lichtenšteine, Norvegijoje ir Turkijoje) švenčiama nuo 2003 m. Nors nuo to laiko renginys keitėsi ir vystėsi, jo idėja išliko ta pati – suteikti galimybę jaunimo atstovams teikti rekomendacijas Europos Komisijai ir Europos Parlamentui, savo valstybės bei vietos valdžiai apie tai, kaip būtų galima pagerinti jaunimo situaciją.

Kiekvienam jaunam europiečiui svarbios temos

Kiekviena Europos savaitė turi kelias temas, pagal kurias gali būti organizuojami įvairūs renginiai, skirti supažindinti jaunimą su ES programomis jaunimui ir padėti jauniems žmonėms atrasti save.

Šių metų Europos jaunimo savaitė turi tris pagrindines temas, kuriomis gali vykti įvairaus formato renginiai – nuo diskusijų su vietos valdžios atstovais iki fotografijų parodų ir hiphopo užsiėmimų.

Pagrindinės 2013 m. Europos jaunimo savaitės temos:

1. ES programos „Veiklus Jaunimas“ paskutinieji metai ir Europos Sąjungos programų jaunimui 25 metų sukaktis.

2. Struktūrinis dialogas: jaunų žmonių dalyvavimas priimant sprendimus, šių konsultacijų įgyvendinimo procesai, struktūrinio dialogo viešumas ir prieinamumas.

3. 2013-ieji Europos piliečių metai – ši tema skirta supažindinti jaunus žmones su ES piliečio teisėmis.

Renginių programą galima pamatyti paspaudus čia.