Kartu raginama persvarstyti ES garso ir vaizdo žiniasklaidos paslaugų direktyvą, didinti žiniasklaidos nuosavybės skaidrumą bei gerinti žurnalistų darbo sąlygas.

Rezoliucijoje, kurią parengė Renate Weber (Liberalai ir demokratai, Rumunija), teigiama, kad visose ES valstybėse būtina stebėti žiniasklaidos laisvę ir pliuralizmą, kasmet šiuo klausimu rengti ataskaitas bei remiantis jų rezultatais siūlyti atitinkamus veiksmus. EP nariai mano, kad šią užduotį privalo atlikti Komisija, ES pagrindinių teisių agentūra ir (arba) Europos universitetinio instituto Žiniasklaidos pliuralizmo ir žiniasklaidos laisvės centras.

Europos Parlamentas pažymi, kad svarbu užtikrinti žurnalistų nepriklausomumą tiek nuo vidinio leidėjų ar savininkų spaudimo, tiek nuo išorinio politikos arba ekonomikos lobistų spaudimo. Rezoliucijoje atkreipiamas dėmesys į redaktorių chartijų arba redaktorių nepriklausomybės kodeksų svarbą, nes jais savininkams, vyriausybėms ar išorės suinteresuotosioms šalims neleidžiama kištis į naujienų turinį.

Europarlamentarai pažymi, kad žiniasklaidą reguliuojančios institucijos turi būti nepriklausomos ir steigiamos pačios žiniasklaidos, o žiniasklaidos organizacijų vadovų valdybų, žiniasklaidos tarybų ir reguliuojančių institucijų atranka bei paskyrimas turi remtis nuopelnais ir patirtimi, o ne politiniais ar šališkais kriterijais. EP nariai ragina ES valstybes įstatymais užtikrinti minėtų vienetų nepriklausomumą nuo politinės įtakos.

EP nariai ragina ES ir jos valstybes skatinti ir remti tiriamąją žurnalistiką, nes ji padeda stebėti demokratiją ir atskleisti kriminalinius nusikaltimus. Taip pat rezoliucijoje pažymima, kad būtina skatinti ir etišką žurnalistiką ES.

Kartu siūloma persvarstyti ES garso ir vaizdo žiniasklaidos paslaugų direktyvą: įtraukti į ją minimalius saviraiškos, informacijos ir žiniasklaidos laisvės, taip pat rinkimų ir referendumų agitacijos nešališkumo standartus.

EP nariai siūlo numatyti priemones, skirtas apsaugoti žiniasklaidos pliuralizmą ir išvengti pernelyg didelės žiniasklaidos priemonių koncentracijos. Siūloma reikalauti, kad žiniasklaidos atstovai suteiktų šalių institucijoms ir visuomenei pakankamos informacijos apie jos savininkus ir faktiškus galutinius pelno gavėjus.

Parlamentas kviečia Komisiją atlikti tyrimą kaip ekonominė krizė ir darbo vietų nepastovumas veikią žurnalistų bendruomenę, siekiant sušvelninti šių faktorių neigiamą poveikį žiniasklaidos laisvei.

Rezoliucijai pritarė 539 EP nariai, 70 nepritarė ir 78 susilaikė.