Bene žymiausioje savo citatoje apie eurą M. Thatcher sakė, kad „Bendrai Europos valiutai lemta žlugti – ekonomiškai, politiškai ir socialiai, nors laikas, aplinkybės ir visos pasekmės dar nėra žinomos“.

Paskutinį spalio savaitgalį 1990-aisiais ji keliavo į Europos Vadovų Tarybą Romoje, kur bendros Europos valiutos įvedimas – tuometinio Europos Komisijos vadovo Jacques Delors‘o svajonė – buvo vienas svarbiausių klausimų. Grįžusi iš Italijos D. Britanijos premjerė pabrėžė, kad „ši Vyriausybė tiki svaru sterlingu“, nors šalies viduje nestigo nepritariančių tokiai pozicijai ir skelbiančių M. Thatcher ksenofobiška politike.

Po Geležinės ledi mirties britų spauda jos žodžius vadina pranašystėmis, o jos pastangas priešintis eurui – reta išmintimi, verta krištolinio rutulio. Buvusi D. Britanijos premjerė buvo įsitikinusi, kad negalima suderinti didžiųjų valstybių – Vokietijos ir, pavyzdžiui, Graikijos interesų dėl bendros valiutos. Pirmoji būtų suinteresuota, kad euro zonoje vyktų kuo mažesnė infliacija, o mažesnių valstybių ekonomikas bendra valiuta tiesiog nuniokotų.

Tradiciškai euroskeptiška britų spauda šiandien vertina, kad euro įvedimas buvo „Europos tragedija netikėti“ M. Thatcher, kuri savo laiku buvo „pirmoji euro auka“, kurių šiandien gerokai daugiau.

Nors M. Thatcher buvo aštriai nusiteikusi dėl Europos Sąjungos, tačiau nuo jos pasitraukimo Europa judėjo tik link didesnės integracijos, o net ir sunkmečio metais euro zonos klubas išsiplėtė. Čia kelios jos žymiausios citatos iš biografinės knygos.

„(Vieninga) Europa yra planavimo rezultatas. Iš tiesų tai yra klasikinis utopinis projektas, paminklas intelektualų puikybei, programa, kurios neišvengiamas likimas yra nesėkmė: abejonė yra tik dėl būsimos žalos masto“, – buvusi premjerė cituojama biografinėje knygoje.

Ji buvo griežta ir dėl europiečių vaidmeniui NATO, nors po jos pasitraukimo D. Britanija buvo tapusi svarbiausia JAV sąjungininke ne vienam kare.

„Jei europiečiai iš tiesų nori labiau prisidėti prie NATO, jie tai gali parodyti labai paprastai. Jie gali sukurti profesionalias ginkluotąsias pajėgas, tokias kaip Jungtinėje Karalystėje. Ir jie gali įsigyti daugiau pažangių technologijų. O jei tai neįvyks greitai, atskirtis tarp Europos ir JAV galimybių tiek padidės, kad nebus galima dalytis vienu kovos lauku. Deja, manau, kad ne bendras kovos laukas su mūsų draugais amerikiečiais, bet peštynės su jais dėl pirmavimo pasaulyje yra Europos gynybos planų esmė“, – kalbėjo M. Thatcher.

Anot buvusios premjerės, „labai abejotina, ar tai, kaip mums dažnai sakoma, „Europa kalba vienu balsu“, kas nors iš tiesų klausosi. Europos, kaip rimtos tarptautinių santykių žaidėjos, reputacija yra nepavydėtina. Tai bejėgis milžinas, kurio desperatiški bandymai būti vertinamam rimtai daugiausia kelia juoką. Ji turi silpną valiutą ir lėtą, nelanksčią ekonomiką, vis dar labai priklausomą nuo užslėpto protekcionizmo. Ji turi mažėjančią, senstančią populiaciją ir, su D. Britanijos išimtimi, gana neįspūdingas ginkluotąsias pajėgas bei, neišskiriant D.Britanijos, painią diplomatiją.“

Išklausius šiuos video galima tik žavėtis M. Thatcher iškalba, virtuozišku žodžio valdymu, gebėjimu įtikinti, kalbėti drąsiai ir, tuo pačiu, labai diplomatiškai. Ir galima geriau suprasti „istoriškai paveldėtą“ britų skepsį dėl Europos. Tačiau, jeigu pastebėjote, vienam iš šių video ji sako „mūsų likimas yra Europoje. Kaip Bendrijos dalies“.

Parengė Vytenė Rūkaitė