Žingsnis, kurį Vokietijos finansų ministras Wolfgangas Schaeuble apibūdino kaip „istorinį“, padvigubins spaudimą Šveicarijai atskleisti sąskaitų detales bei paruoš dirvą Austrijai atskleisti savo banko paslaptis užsieniečiams.

Suteikdami Europos Komisijai leidimą derėtis su Šveicarija, Lichtenšteinu, San Marinu, Andora ir Monaku, Europos Sąjungos finansų ministrai viliasi pasiekti, kad šioms šalims bus taikomos tos pačios taisyklės, kurios galioja Europos Sąjungoje.

Ilgą laiką tokioms deryboms priešinosi Europos Sąjungos narės Liuksemburgas ir Austrija, siekiančios apsaugoti savo pačių bankų paslaptis, tačiau antradienį jų finansų ministrai nebeprieštaravo.

„Kovojant su mokesčių vengimu, tai, ką mes pasiekėme šiandien, yra neabejotinas žingsnis į priekį“, - po ministrų susitikimo žurnalistams sakė Europos Komisijos narys Argirdas Šemeta, atsakingas už mokesčių politiką.

Šveicarijos vyriausybės atsakas buvo atsargus. Šveicarijos Finansų ministerijos atstovas spaudai akcentavo šalies norą bendradarbiauti ir pranešė, kad bus svarstoma, kaip reaguoti.

Austrijos parama yra simboliškai svarbus gestas, mat darosi vis panašiau, kad netrukus jai teks atskleisti bankų paslaptis užsieniečiams, taip susivienodinant su likusiomis Europos Sąjungos šalimis.

Labiausiai išsivysčiusios šalys „esant poreikiui“ dalinasi informacija apie mokesčių mokėtojus ir indėlininkus. Bet kadangi reikalaujančios pusės valdžia turi įtarti įstatymų pažeidimus, ji turi tik ribotą įtaką atskleidžiant neteisėtą elgesį. Automatinis keitimasis informacija leidžia mokesčių institucijoms lengviau pastebėti mokesčių slėpimą ar neteisėtus pinigų srautus.

Praėjusį mėnesį Liuksemburgui pakeitus savo politiką, Austrija liko paskutine ES šalimi, išsaugančia savo banko paslaptis.

„Austrijai tai didelis žingsnis toliau“, - sakė finansų ministrė Maria Fekter savo kolegoms toje Europos Sąjungos ministrų susitikimo dalyje, kuri buvo transliuojama.

Austrija dar turi pasirašyti dėl keitimosi informacija tarp ES bankų, bet M. Fekter komentaras rodo, kad tai gali pasikeisti.

Praėjusį mėnesį Liuksemburgas pranešė panaikinsiantis banko informacijos slaptumo tvarką Europos Sąjungos piliečiams, saugantiems savo santaupas šioje šalyje.