Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Elmaras Brokas (Europos liaudies partija, Vokietija) atsakė į klausimus apie krizės Sirijoje pavojų visam regionui.

Sirijos pabėgėlių padėtis toliau blogėja. Ar tai daro poveikį Europai?

Poveikis neabejotinas ir svarbus moraliniu atžvilgiu. Matant milijonus pabėgėlių Sirijoje ir už jos ribų, o konfliktui destabilizuojant kaimyninių šalių, tokių kaip Libanas ir Jordanija, padėtį ir keliant problemų Turkijoje, yra daug priežasčių, kodėl turėtume nerimauti.

Žiniasklaida praneša apie ES piliečių dalyvavimą Sirijos islamistų sukilėlių grupuotėse. Ar tai nekelia pavojaus Europai ir ar turėtume ką nors daryti, kad juos sustabdytume?

Vis dar neaišku, kokias opozicines grupuotes reikėtų paremti. Pavyzdžiui, salafistai, kaip ir Assado diktatūra, nusiteikę prieš demokratiją, žmogaus teises ir didesnes piliečių laisves.

Turėtume spausti Saudo Arabiją ir Katarą neremti jų, nes tokia parama vėliau tik sukels papildomų problemų. Padėtis labai sudėtinga, o didžiausią nerimą kelia Europos nesugebėjimas labiau paremti kai kurias opozicines grupuotes.

Kokį matote kaimyninių šalių, tokių kaip Izraelis ir Turkija, vaidmenį šiame konflikte? Ką turėtų darytų ES, kad jas paveiktų?

Turime užtikrinti, kad Sirija nevirstų tam tikrų jėgų, visiškai nesusijusių su Sirija, pavyzdžiui, Saudo Arabijos ir Irano, kovos lauku.

Privalome daryti viską, kad paremtume ir apsaugotume kaimynines šalis nuo destabilizuojančio tokių jėgų, – nesvarbu, iš kur jos kyla, – poveikio.

Taip pat turėtume labiau padėti pabėgėliams Sirijoje ir už jos ribų, siekdami pagerinti humanitarinę padėtį ir stabilizuoti regioną.