Debatuose EP nariai A. Saudargas ir Justas Paleckis diskutavo, kokių priemonių ES turėtų imtis prieš besitęsiantį baltarusių opozicijos engimą. Taip pat aptartas naujas ES užsienio reikalų ministrų sprendimas paskelbti Baltarusijos pareigūnų "juodąjį ES sąrašą", tačiau netaikyti ekonominių sankcijų Baltarusijos liaudžiai.

A. Saudargo nuomone, šiuo metu Europos Sąjungai ne tik sankcijas reikėtų svarstyti. "Šiuo atveju ne tiek svarbu, kokios strategijos ES imsis, o tai, kaip apginti suimtuosius, kurių gyvybėms gresia pavojus", - pažymėjo jis.

"Viešai mušti, daužyti žmones... - toks Aleksandro Lukašenkos naujas nepamatuotas elgesys po rinkimų turėjo būti akibrokštas ES ir visam pasauliui, - įsitikinęs A. Saudargas. - Kaip bevertintume A. Lukašenkos veiksmus, anksčiau jis būdavo labai paskaičiuojantis - tiek santykiuose su ES, tiek su Rusija, o dabar pasielgė emocionaliai".

Europarlamentaras teigė, kad taip gali elgtis tik asmeninės ar politinės baimės apsėstas žmogus, o areštuoti konkurentai ir opozicijos lyderiai tapo desperacijos apimto prezidento įkaitais. Todėl ir ES su juo turėtų kalbėtis kaip su nusikaltėliu, paėmusiu įkaitus. Anot A. Saudargo, jau žengtas pirmas žingsnis - kelis įkaitus pavyko išvaduoti sekmadienį prieš ES užsienio reikalų ministrams pirmadienį priimant sprendimą dėl sankcijų šalies pareigūnams.

"Dabar tiems, kas su A. Lukašenka derasi, kas eina su juo kalbėtis, svarbiausia turi būti gyvybės", - teigė A. Saudargas.

"Baltarusijos ateitis sėdi kalėjime", - pažymėjo jis.