Ketvirtadienį, kalbėdamas Briuselyje, jis pareiškė, jog Turkija įsipareigojo rasti „teisingą ir ilgalaikį“ problemos, kurią daugelis stebėtojų laiko pagrindine kliūtimi Turkijai tapti ES nare, sprendimą, tačiau tvirtino, jog Turkija negali priimti tokio pasiūlymo, kuris paliktų Kipro turkų bendruomenę izoliuotą socialiniu, ekonominiu ir politiniu aspektu.

Jis taip pat griežtai pasmerkė Kipro graikus, kurie, jo teigimu, prieš Kalėdas organizavo krepšinio varžybose Kipre dalyvavusių Turkijos žaidėjų užpuolimą. E. Bagisas sakė, jog graikiškosios Kipro dalies policija „nusigręžė į kitą pusę“, kai apie 2000 graikų sirgalių užpuolė turkus.

„Mes nenusipelnėme tokių dalykų, - sakė E. Bagisas. - Nusipelnėme pagarbaus ir oraus elgesio, lygiai kaip ir Kipro graikai, kai jie lankosi Turkijoje."

Kalbėdamas apie Turkijos narystę ES, E. Bagisas, pagrindinis Ankaros derybininkas, sakė, jog Turkijos reformų procesas reiškia, kad šalis yra pasirengusi užversti „daug daugiau“ derybų skyrių.

Iki šiol derybos yra pradėtos dėl 13 iš 33 būtinų aptarti sričių, tačiau, anot jo, reformos vykdomos tokiu greičiu, kad jau dabar galima derėtis net dėl 29 skyrių.

Jis atkreipė dėmesį, kad vien per praėjusią savaitę Turkijos parlamentas priėmė beveik 3000 atskirų teisės aktų, nors įprastai tai užtruktų apie ketverius penkerius metus.

„Visos šios reformos priartina mus prie narystės ES“, - sakė ministras.

Vis dėlto jis perspėjo, kad procesą gali stabdyti tos valstybės narės, kuriose diskusijas dėl Turkijos įstojimo nustelbia „vietiniai klausimai“.

„Vienas iš pavyzdžių yra energetika. Turkija energetikos srityje yra labai svarbi žaidėja, tačiau iki šiol mes negalėjome pradėti derybų skyriaus, susijusio su energija“, - kalbėjo Turkijos ministras.

Jis taip pat paragino ES pradėti derybas dėl bevizio režimo su Turkija, teigdamas, jog dabartinė situacija, kai turkai negali į Europos šalis keliauti be vizų, yra „visiškai nepriimtina“.