Pirmadienį Kišiniove vykusioje konferencijoje penkių asmenų Baltarusijos delegacija, vadovaujama vidaus reikalų ministerijos direktoriaus Mikalajaus Ševčiuko, pasirašė teisiškai neįpareigojančias rekomendacijas, nurodančias, kaip ES ir jos kaimynės iš buvusios Tarybų Sąjungos ateityje turėtų elgtis su nelegaliais migrantais.

Tekste yra skyrius, skirtas žmogaus teisių apsaugos užtikrinimui, kuriame rašoma: „Rytų partneriai džiaugiasi ES noru (...) skatinti teisines reformas ir stiprinti įstatymo galią (jų šalyse – red. past.)“, be to, „siekiant pagerinti pažeidžiamiausių aukų apsaugą, turi būti dedamos ypatingos pastangos“.

Ta pačiai Baltarusijos vidaus reikalų ministerijai pavaldi riaušių policija, kuri gruodžio 19 d. Minske negailestingai sumušė neginkluotus Nepriklausomybės aikštėje susirinkusius demonstrantus.

Olegas Popovas, jaunesnysis Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas, sakė „EUobserver“, kad jų delegacija Kišiniove buvo labai šiltai sutikta. Paklaustas, kaip pažadas rūpintis migrantų teisėmis dera su Minsko įvykiais, jis sakė: „Nemanome, kad tai (rekomendacijos – red. past.) yra susiję su politika. Tai techniniai klausimai“.

Jis teigė, kad Baltarusija neketina apriboti piliečių galimybių išvykti iš šalies, jei ES valstybės narės, remdamos kovą už demokratiją, kaip planuota, palengvins vizų režimą jaunimui bei NVO darbuotojams.

Į Moldovą Baltarusija buvo pakviesta pagal ES Rytų partnerystės programą. Tačiau tarp ES svarstomų sankcijų Baltarusijai, reaguojant į gruodžio įvykius, yra ir pasiūlymas neleisti Baltarusijos pareigūnams dalyvauti Rytų partnerystės programos renginiuose.

Vienas susitikime dalyvavęs ES pareigūnas kalbėjo, jog numatomi su migracija susiję projektai, pavyzdžiui, Euro-rytų policijos sukūrimas, kurio metu ES saugumo pareigūnai vykdys apmokymus kolegoms Baltarusijoje, gali padėti keičiant smurto nevengiančios Baltarusijos policijos kultūrą.

Neseniai paviešintas slaptas pranešimas iš JAV ambasados Estijoje atskleidžia, ką Baltarusijos vadovas Aleksandras Lukašenka galvoja apie ES migracijos problemas. „A. Lukašenka (privačiame susitikime su Estijos užsienio reikalų ministru 2009 m. - red. past.) pridūrė, kad ES „naktį gali ramiai miegoti“, nes Baltarusija saugo ES sieną nuo nelegalių migrantų. Jis pasiskundė, kad ES to neįvertina“, - sakoma pranešime.