Tuo tarpu Vengrijos vyriausybės vadovas Viktoras Orbanas tikina, kad naujasis įstatymas yra skirtas kovai su rasizmu, rašo nepriklausoma Briuselio naujienų svetainė "EUobserver".

"Komisijos tarnybos turi rimtų abejonių dėl Vengrijos įstatymo suderinamumo su Europos Sąjungos teise. Atsižvelgiant į šio atvejo skubumą... siūlau Vengrijos vyriausybei per dvi savaites pateikti pastabas, kaip šias rimtas abejones galima būtų spręsti", - sakoma praėjusį penktadienį išsiųstame laiške.

N.Kroes taip pat perspėjo V.Orbano vyriausybę, kad jei ši "nepatenkins" prašymo, komisarė imsis sankcijų prieš Vengriją.

Komisijos susirūpinimą sukėlė trys Vengrijos žiniasklaidos kontrolės įstatymo nuostatos.

Pirmiausia, visų audiovizualinių žiniasklaidos priemonių "pareiga teikti balansuotą apžvalgą", kuri, eurokomisarės nuomone, prieštarauja žodžio ir informavimo laisvei.

Antra, Komisijos netenkina numatyti baudų skyrimo atvejai arba kitų ES šalių žiniasklaidos turinio cenzūravimas, kurie, pagal Bendrijos teisę, yra leistini tik neapykantos kurstymo atvejais arba nepilnamečių apsaugos tikslais.

Pagaliau, N.Kroes nuomone, naujas reikalavimas registruoti bet kokias žiniasklaidos priemones, įskaitant ir tinklaraščius, yra "neproporcingas steigimo laisvės ir laisvo paslaugų tiekimo apribojimas", taip pat pagrindinių žodžio laisvės ir informavimo teisės varžymas.

Vengrija, kurios pirmininkavimą ES jau mėnesį temdo plačiai kritikuojamas naujai priimtas žiniasklaidos kontrolės įstatymas, stengiasi nesureikšminti šios kritikos.

Valstybės sekretorius ryšių klausimais Zoltanas Kovacsas Vengrijos spaudos agentūrai MTI antradienį sakė, kad N.Kroes "laiške keliami techninio pobūdžio klausimai, nesusiję su kalbos ir spaudos laisve".

Holokausto minėjimo proga kalbėdamas žydų delegacijai Briuselyje Vengrijos premjeras V.Orbanas sakė, kad naujasis šalies žiniasklaidos įstatymas yra skirtas kovai su antisemitizmu ir rasizmu.