21-ojoje metinėje apžvalgoje grupė atskirai nurodė ES ir paragino ją paremti diplomatiją veiksmais.

"Ritualinis "dialogo" ir "bendradarbiavimo" palaikymas su represinėmis vyriausybėmis pernelyg dažnai tampa neveiklumo žmogaus teisių srityje pateisinimu - sakoma "Human Rights Watch" direktoriaus vykdytojo Kennetho Rotto pareiškime. - Bendrijos "konstruktyvūs dialogai" - vieni ryškiausių šios pasaulinės tendencijos pavyzdžiai".

Pranešime teisių gynėjų grupė pateikė kaip pavyzdį ES požiūrį į situacijas Uzbekistane ir Turkmėnijoje, pažymėdama, jog bendrija nesugebėjo daryti pakankamo spaudimo šių šalių vyriausybėms, kad būtų pasiekta pokyčių.

Turkmėnija turi daug energetikos išteklių atsargų,o Uzbekistanas užtikrina tranzitą kariniams tiekimams į Afganistaną.

Abi šalys garsėja tuo, kad naudoja jėgą kitaip manantiesiems nuslopinti.

"Nors ES susitarimai dėl bendradarbiavimo su kitomis šalimis numato, kad jose bus laikomasi pagrindinių žmogaus teisių, ji sudarė rimtą prekybos susitarimą... su Turkmėnija, kur vyriausybė itin represinė", - pareiškė grupė.

Teisių gynimo grupės, tarp jų "Human Rights Watch", griežtai kritikavo Europos Komisijos vadovą Jose Manuelį Barrosu už tai, kad jis pirmadienį Briuselyje susitiko su Uzbekistano prezidentu Islamu Karimovu.

Į susitikimo programą įėjo derybos dėl energijos, saugumo ir žmogaus teisių.

Pasitikėjimas ES susijęs su ryžtingesniu reagavimu į jos pačios vyriausybių daromus žmogaus teisių pažeidimus, pažymėjo "Human Rights Watch". Grupė paragino ES daugiau ginti nelegalių imigrantų teises, siūlyti geriausias gynimo sąlygas ir atidžiau žiūrėti į žmogaus teises, taikant kovos su terorizmu priemones.

ES vyriausybės tikisi pertvarkyti bendrijos imigracijos politiką iki 2012 metų, bet svarstymas vyksta lėtai, nes yra daug nesutarimų dėl išlaidų ir įsipareigojimų.

"Human Rights Watch" taip pat kritikavo JAV prezidentą Baracką Obamą už tai, jog jis vengia taikyti konkrečias priemones prieš represinius režimus, bet pažymėjo, kad antraisiais jo prezidentavimo metais jo administracijos dėmesys žmogaus teisėms padidėjo.