Šiuo metu Vengrijos ambasadorius Ferencas Kontra dėl regos problemų gydomas Minsko ligoninėje. Sausio 20 dieną jis negalėjo dalyvauti ES ambasadorių susitikime Vilniuje.

Du aukšti diplomatiniai šaltiniai pranešė šiam internetiniam puslapiui, kad F. Kontra patvirtino kolegoms ambasadoriams, jog buvo sumuštas, tačiau šis užpuolimas nėra susijęs su jo regos problemomis.

Trečias šaltinis teigia, kad incidentas įvyko gruodžio 19 dieną prie vadinamosios Raudonosios bažnyčios, esančios prie Minsko Nepriklausomybės aikštės - masinių protestų prieš Baltarusijos lyderį Aleksandrą Lukašenką prieigose. Šaltinis teigia, kad tą patį vakarą prie viešbučio „Minsk“, esančio toliau nuo šios aikštės, kitam Vengrijos diplomatui buvo suduota į inkstus.

Apstumdė ir Lietuvos ambasadorių?

„Euobserver“ tikina, kad tą patį vakarą taip pat buvo apstumdytas ir protestus stebėjęs Lietuvos ambasadorius Edminas Bagdonas. DELFI pirmadienį su ambasadoriumi susisiekti nepavyko.

Kai kuriose ES valstybių sostinėse ši informacija sukėlė nepasitenkinimą. „Net jei F. Kontros regos problemos nėra susijusios, aš nemanau, kad tokia terapija padėjo“, - sakė vienas ES diplomatinis šaltinis. – „Tarsi mus medžiotų policija“.

Savo ruožtu Vengrija griežtai neigia, kad buvo sumuštas jos diplomatas.

„Aš patikrinau ir išsiaiškinau, kad nebuvo jokių užpuolimų. Niekas nebuvo sumuštas“, - pirmadienį telefonu iš Minsko „Euobserver“ teigė F. Kontros pavaduotojas Laslo Darotsy. Susisiekti su Vengrijos misija prie ES nepavyko.

Ši informacija pasklido vykstant ES deryboms dėl draudimo A. Lukašenkai patekti į ES šalis bei milijardų eurų galimos ekonominės pagalbos nutraukimo, dėl šio griežtų priemonių kovojant su opozicija. Vengrijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad ji pritaria sankcijoms. Tačiau kartu pirmininkaudama ES Vengrija bando išlikti neutraliu tarpininku.