Minėjimo metu peržiūrint ištraukas iš Sauliaus Beržinio ir Zacharijaus Putilovo dokumentinio filmo "Lietuviški kino dienoraščiai" bei ištraukas iš Leono Glinskio dokumentinio filmo "Laužai prie Parlamento" buvo prisiminti tragiški Sausio 13-osios nakties susidūrimai, pagerbti už Nepriklausomybę paaukojusieji gyvybę, diskutuota, kaip šie įvykiai paveikė Baltijos šalių ir dabartinę Europos istoriją. Prisiminimais ir išgyvenimais dalinosi nepriklausomybės lyderiai europarlamentarai V. Landsbergis ir Sandra Kalnietė (Latvija), 1990-1991 metais manifestacijų už Baltijos šalių nepriklausomybę iniciatorius ir organizatorius švedas Gunaras Hokmarkas (Gunnar Hokmark), Žaliųjų frakcijos atstovas vokietis Michaelis Krameris (Michael Cramer).

Sausio 13-osios pasipriešinimas prisimintas kaip lūžio taškas Baltijos šalių kovoje už nepriklausomybę, pareikalavęs Lietuvos žmonių aukų. "Tuomet beginkliai Lietuvos piliečiai laimėjo prieš ginkluotą SSRS agresiją. Ši diena Lietuvai tapo tragedijos ir didžio solidarumo diena, kuri mūsų šaliai ir visoms Baltijos valstybėms grąžino nepriklausomybę", - pažymėjo V. Landsbergis.

R. Morkūnaitė pristatė specialiai dvidešimtmečio proga išleistą knygą "Sausio 13-oji. Išsaugoję laisvę". Leidinys, kuriame pateikiami žmonių liudijimų, atsiminimų fragmentai, nuotraukos bei istorinė tų dienų kronika, įteiktas visiems Europos Parlamento nariams.

"Lietuvos žmonių vardu dėkoju Europos Parlamentui, 1991 m. sausio 24 d. priėmusiam rezoliuciją, palaikančią Baltijos valstybes ir pasmerkusiam sovietinę agresiją. Dėkojame ir jūsų atstovaujamoms valstybėms, kurios nepaliko mūsų vienų. Jei ne Lietuvos žmonių vienybė, viltis ir tikėjimas laisve, jei ne prabilusi laisvojo pasaulio sąžinė, mano šalies valstybingumo atkūrimas ir Europos susivienijimas nebūtų buvęs įmanomas", - paskutinio plenarinės sesijos Strasbūre posėdžio dieną į kolegas kreipėsi Europos Parlamento narė R. Morkūnaitė.