Pirmadienį JAV žurnale „Newsweek“ paskelbtame straipsnyje Turkijos lyderis rašo: „Europos darbo rinkos ir socialinės apsaugos sistemos vos gyvos. Europos ekonomikos atsidūrė stagnacijoje. Europos šalių visuomenės beveik nusenusios. Ar gali Europa išlaikyti savo galią ir patikimumą naujai pertvarkytame pasaulyje, nekreipdama dėmesio į šiuos dalykus?“.

Turkijos prisijungimą jis laiko priešnuodžiu Europos problemoms.

„Turkija įspaudžia savo pėdsakus pasaulyje, padedama įspūdingai besivystančios ekonomikos ir politinio stabilumo. Turkijos ekonomika – sparčiausiai auganti ekonomika Europoje, tokia ji bus ir 2011 m.“, teigia jis. „Turkija spinduliuoja energija, kurios taip labai reikia ES“.

Komentuodamas derybas dėl stojimo, kurios praėjusiais metais užstrigo iš dalies dėl Kipro pasipriešinimo, R. T. Erdoganas rašo: „Tai virsta kažkokiomis sudėtingomis politinėmis intrigomis, kurių anksčiau nepatyrė jokia šalis kandidatė“.

„Turkijos ir ES santykiai artėja prie lemiamo momento“, priduria jis. „Esame nebe tokia šalis, kuri lauktų už ES durų kaip nuolankus prašytojas“.

Ankara mano, kad prieš Turkiją nusiteikusios Vokietijos ir Prancūzijos vyriausybės strateginiais sumetimais naudojasi nesutarimais Kipre.