Šie jo žodžiai, sukėlę visuotinį pasibaisėjimą, cituojami praėjusią savaitę „WikiLeaks“ paviešintame slaptame JAV diplomatų pranešime, o šį pirmadienį „OHB Technology“ taryba jį atleido iš darbo.
ES pramonės komisaras Antonio Tajani šią popietę Strasbūre pristatys tarpinę Komisijos ataskaitą apie „Galileo“ projekto eigą. Kuriamas kaip atsvara dominuojančiai JAV pasaulinei buvimo vietos nustatymo sistemai „GPS“ (angl. – Global Positioning System), „Galileo“ yra itin kontroversiškai vertinamas dėl milžiniškų išlaidų jo kūrimui.

„Manau, kad „Galileo“ yra kvaila idėja, kuri visų pirma tarnauja Prancūzijos interesams“, - nutekintame 2009 m. spalio mėnesio pranešime B. Smutny cituoja JAV ambasados Berlyne diplomatai. Projektas, kaip planuojama, startuosiantis 2014 m., yra „ES mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas“, cituojamas B. Smutny.

„Jis pareiškė, kad ES noras sukurti nereikalingą alternatyvą GPS sistemai buvo inicijuotas prancūzų po incidento Kosovo konflikto metu, kai JAV kariškiai „manipuliavo“ GPS sistema kaip pagalbine karinių operacijų priemone“, - sakoma diplomatų pranešime. - „Nuo to laiko, sakė jis, Prancūzija agresyviai siekė, kad ES investuotų į „Galileo“ – tai, ko, Smutny teigimu, Prancūzija nori, kad jos raketų valdymo sistemos nepriklausytų nuo GPS. Smutny pridūrė, kad Vokietijos investuotojų atžvilgiu ironiška tai, kad dalis Prancūzijos branduolinių raketų nukreiptos į Berlyną“.

Nutekintą dokumentą išspausdinusio Norvegijos dienraščio „Aftenposten“ paprašytas pakomentuoti, buvęs „OHB Technology“ vadovas pripažino, kad buvo susitikęs su JAV diplomatais, tačiau neigė sakęs cituojamus žodžius.