Tikimasi, kad po diskusijų europarlamentarai balsuos už sankcijas, kurias ES gali pasiūlyti prieš Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką ir kitus atsakingus valstybės asmenis. Visų pirma turima omenyje uždrausti išduoti jiems vizas į ES ir įšaldyti užsienio aktyvus.

Spaudos tarnyba primena, kad Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas ir kai kurios parlamento komisijos bei delegacijos priėmė sausio 12 dieną bendrą pareiškimą, raginantį užrausti Baltarusijos pareigūnų keliones į ES ir įšaldyti Baltarusijos pareigūnų aktyvus Europoje, taip pat padidinti Europos finansinę pagalbą nepriklausomoms Baltarusijos žiniasklaidos priemonėms ir pilietinės visuomenės organizacijoms.

Diskusijos dėl Baltarusijos vyks sausio 19 dieną. Dėl rezoliucijos bus balsuojama sausio 20 dieną. Manoma, kad specialų pareiškimą dėl Baltarusijos padarys Bendrijos išorės politikos vadovė Catherine Ashton.

Iš viso praėjusių metų gruodžio 19-20 dienomis Minske buvo sulaikyta daugiau nei 630 žmonių, dauguma jų buvo nuteisti 10 ar 15 parų administraciniu areštu ir jau paleisti iš specialiųjų įstaigų.

Baudžiamojoje byloje dėl masinių riaušių Minske kaltinimai pateikti 25 žmonėms.

"Byloje dėl masinių riaušių Minske yra 25 kaltinamieji, tarp kurių yra penki buvę kandidatai į prezidentus ir du Rusijos piliečiai", - anksčiau pranešė teisių gynimo centro "Viasna" tinklalapis.

Tarp 25 areštuotųjų Valstybės saugumo komiteto (KGB) tardymo izoliatoriuje laikomi keturi buvę kandidatai į prezidentus - Andrejus Sanikovas, Vladimiras Nekliajevas, Nikolajus Statkevičius ir Alesis Michalevičius. Jiems gresia iki 15 metų laisvės atėmimo.