Šiuo klausimu Europos Parlamentas ketina prašyti Europos Komisijos paaiškinimo ir paskelbti rezoliuciją. Diskusijas Strasbūre ketinama surengti antradienio vakarą. Balsavimas dėl rezoliucijos numatomas trečiadienį popiet.

Iki praeitos savaitės pabaigos buvo pateikti du rezoliucijų projektai - pirmąjį parengė liberalai ir kairieji, antrąjį - didžiausia konservatoriškų pažiūrų Europos liaudies partijos frakcija.

Pirmojo dokumento formuluotė yra kiek griežtesnė, tiesiogiai raginanti Seimą nepriimti įstatymo, o prezidentę - jį vetuoti, jei bus priimtas. Antrajame dokumente sveikinamas Lietuvos pareigūnų sprendimas peržiūrėti siūlomas pataisas, taip pat pabrėžiama, jog būtina nesikišti į debatus nacionaliniuose parlamentuose.

Prieštaringai vertinamo įstatymo projekto autorius parlamentaras Petras Gražulis tvirtina, kad juo būtų uždraustas jaunimui kenksmingos informacijos skleidimas, įskaitant homoseksualų eitynes. Aiškinamajame rašte Seimo narys teigia, kad "baudžiama būtų ne už kitokią seksualinę orientaciją, bet tik už visuomenės dorovei prieštaraujančių kitų seksualinių orientacijų propagavimą".

Įstatymo projektą sukritikavo Vyriausybė ir prezidentė, tarptautinės organizacijos. Kritikai teigia, kad taip diskriminuojamos seksualinės mažumos, gali būti apribota jų teisė reikšti savo nuomonę.

Jei kuri nors rezoliucija bus priimta, tai bus antrasis kartas, kai Lietuva Europos Parlamente sulauks kritikos dėl galimo seksualinių mažumų diskriminavimo nacionaliniuose teisės aktuose.

2009 metų rugsėjį europarlamentarai rezoliucija paragino Lietuvą persvarstyti Nepilnamečių apsaugos įstatymą, draudusį vaikams skleisti informaciją, kuria "propaguojami" homoseksualūs, biseksualūs ar poligaminiai santykiai. Vėliau Lietuvos Seimas šias nuostatas iš įstatymo išbraukė, dar prieš joms įsigaliojant.