"ES mano, kad bet koks sprendimas prailginti prezidento kadenciją iki 2020 metų prieštarauja Kazachstano įsipareigojimui skatinti demokratiją ir gerą valdymą", - teigiama ES pareiškime.

Penktadienį Kazachstano parlamentas vienbalsiai balsavo už referendumą dėl prezidento Nursultano Nazarbajevo kadencijos prailginimo iki 2020 metų. Abeji parlamento rūmai penktadienį pritarė atitinkamai Konstitucijos pataisai. Jei referendumo baigtis bus palanki N. Nazarbajevui, šalyje ateinančius aštuonerius metus prezidento rinkimų nebus.

70-metis N. Nazarbajevas daugiau kaip 20 metų vadovauja Kazachstanui. Jau 1995-aisiais šalyje vyko referendumas dėl prezidento kadencijos pratęsimo - tada jo įgaliojimai pratęsti iki 1999 metų pabaigos.

Iš pradžių N. Nazarbajevas pasipriešino parlamento siūlomai referendumo idėjai. Tuomet ES jo sprendimą pasveikino. Tačiau vėliau su parlamentarų iniciatyva sutiko.

ES paragino Kazachstaną, kuris 2010 metais pirmininkavo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), "ir toliau siekti reguliarių, laisvų ir teisingų rinkimų, kuriuos numato šalies Konstitucija ir įsipareigojimai ESBO". ES pažymi konkrečią Kazachstano parlamento atsakomybę šiuo klausimu.

ES pareiškime teigiama, jog visos ESBO priklausančios valstybės "sutarė, kad visų žmonių valia, išreiškiama per reguliariai vykstančius laisvus ir teisingus valdžios rinkimus, yra valdžios teisėtumo pagrindas".

"Pažymime, kad Kazachstano Konstitucijoje kalbama apie reguliarus ir laisvus rinkimus, ir tikimės, kad spaudimui pakeisti šias gyvybiškai svarbias nuostatas bus atsispirta", - teigiama ES pareiškime.

Kazachstano parlamento sprendimą dėl referendumo pasmerkė ir JAV.