Iš ketvirtadienį tinklalapio „WikiLeaks“ paviešintų slaptųjų dokumentų matyti, kad B.Whitney 2009 m. kovo mėnesį naudojo nepagarbius epitetus.

Savo pastabas ambasadorius išsakė netrukus po to, kai buvęs Norvegijos lyderis, 74-erių metų Thorvaldas Stoltenbergas pateikė 13 karinio bendradarbiavimo idėjų, tarp kurių buvo NATO pavyzdžiu grindžiamas savitarpio gynybos paktas. Šiaurės šalių Užsienio reikalų ministrai ketina aptarti paviešintą tekstą per balandį įvyksiantį susitikimą energetikos ir prekybos klausimais.

JAV ambasadorius prognozavo, kad mažai tikėtina, jog Šiaurės gynybos paktas veiks tinkamai.
„Pareigūnai, įskaitant parlamento patarėją užsienio politikos klausimais ir Užsienio reikalų ministerijos vadovą, asmeniškai mums pranešė, kad Norvegijos valdžia nėra suinteresuota Šiaurės valstybių solidarumo deklaracija“, - sakė B.Whitney, nekreipdamas dėmesio į tai, kad Norvegijos Ministras Pirmininkas Jensas Stoltenbergas yra T.Stoltenbergo sūnus.

„Keista, Norvegijos pareigūnai labai kritiškai įvertino šį pasiūlymą“, - apie siūlymus įvesti jungtinių skrydžių Islandijos oro erdvėje priežiūrą sakė B.Whitney.

Ambasadorius taip pat pareiškė nuomonę apie diplomatinį ir konsulinį bendradarbiavimą: „Bendradarbiavimas tarp užsienio tarnybų yra daug sudėtingesnis ir greičiausiai bus apribotas šalyse, kuriose Skandinavija dabar neatstovaujama“.

Tačiau paviešintuose dokumentuose informacija nėra vien tik neigiama. Jų pabaigoje ambasadorius pažymėjo, kad „Jungtiniai Šiaurės šalių transporto pajėgumai, medikų komandos, jūrų desantai, stabilizavimo priemonės ir jūrinė patirtis galėtų būti svarbus indėlis Jungtinių Tautų, NATO arba JAV vykdomoms misijoms“.