Sausio 10 d. vykusiame Žmogaus teisių pakomitečio susirinkime dalyvavo viena M. Chodorkovskio advokačių, kuri papasakojo apie nuosprendį bei kokių tolimesnių veiksmų imsis gynyba.

„Kai kurie mano kolegos pasiūlė uždrausti įvažiuoti į Europos Sąjungą asmenims, susijusiems su šia labai politizuota byla ir teismo nuosprendžiu“, - sakė L. Andrikienė. „Pasiūlymai buvo pateikti per pirmąjį pakomitečio posėdį. Tačiau apie priemones, kurių imsimės, kol kas nieko negaliu pasakyti“.

Pasak L.Andrikienės, parlamentarai savo požiūrį į antrąjį teismo nuosprendį pateikė metinėje žmogaus teisių rezoliucijoje, kurioje yra atskiras skirsnis, skirtas M.Chodorkovskio ir P.Lebedevo bylai.

„Šio skirsnio formuluotė gana griežta, tačiau tokia buvo Europos Parlamento valia“, - sakė parlamentarė.

L. Andrikienė
Tai yra pralaimėjimas. Tikiuosi, kad Rusijos žmonės tai supranta. Yra patarlė, tinkanti, kuomet kalbame apie politiką: publika kvaila, bet viską supranta. Publika tikrai supranta, nors, galbūt bijo tai pasakyti garsiai
L.Andrikienė atkreipė dėmesį, jog nepaisant to, kad Rusijos ir ES strateginė partnerystė yra labai svarbi Europos bendrijai, ji privalo būti grindžiama bendromis vertybėmis – demokratija, žmogaus teisėmis, teisės viršenybe ir t.t.

Pasak europarlamentarės, Europa labai atidžiai stebės įvykius Rusijoje, o visos rezoliucijos, Europos Komisijos ir ES veiksmai priklausys nuo to tolimesnės įvykių eigos Rusijoje.

Ji neatmetė galimybės sankcijų Rusijos pareigūnams, susijusiems su M.Chodorkovskio ir P.Lebedevo byla, įvedimui, tačiau pavardžių neminėjo.

Jeigu šiuo metu rengiamas apeliacinis skundas pagerins M.Chodorkovskio ir P.Lebedevo padėtį, tuomet, politiniu požiūriu, nuosprendis taps didžiuliu pralaimėjimu Rusijai bei jos kuriamam modernios, demokratinės šalies įvaizdžiui.

„Tai yra pralaimėjimas. Tikiuosi, kad Rusijos žmonės tai supranta. Yra patarlė, tinkanti, kuomet kalbame apie politiką: publika kvaila, bet viską supranta. Publika tikrai supranta, nors, galbūt bijo tai pasakyti garsiai“, - pridūrė L.Andrikienė.