Gruodžio pabaigoje Maskvos teismas nuteisė M. Chodorkovskį ir jo verslo partnerį Platoną Lebedevą 14 metų laisvės atėmimo antroje jiems iškeltoje byloje. Tai reiškia, kad abu vyrai, kurie už grotų jau praleido septynerius metus už mokesčių slėpimą ir sukčiavimą, į laisvę išeis tik 2017 metais.

EP žmogaus teisių pakomitetis pirmadienį aptarė teismo nuosprendį M. Chodorkovskiui ir P. Lebedevui.

Grupė europarlamentarų, vadovaujamų Europos liberalų demokratų bei reformų partijos vicepirmininkės Kristiinos Ojuland, nusprendė, kad Rusijos pareigūnams, susijusiems su M. Chodorkovskio ir P. Lebedevo bylomis, reikėtų pritaikyti ekonomines ir vizų sankcijas.

K. Ojuland atstovas spaudai Joelis Hirvis laikraščiui "Kommersant" sakė, kad politikė pasiūlė pritaikyti sankcijas pareigūnams dėl įvairių įstatymų ir žmogaus teisių pažeidimų teismo proceso metu. Anot atstovo, sankcijos dabar lieka vienintele priemone, galinčia priversti Rusijos valdžią gerbti įstatymus, nes anksčiau EP ir kitos Europos institucijos bergždžiai bandė priversti kolegas iš Rusijos keisti savo požiūrį.

A.Klimovas
Jie (EP) bando įbauginti mūsų teismų teisėjus. Mūsų reakcija kaip tik priešinga. Bylos politizavimas labai kenkia teisminiam procesui. EP narių sprendimų pasirinkimas mus stebina

Rusija neigia jai metamus kaltinimus, esą buvo pažeistos žmogaus teisės ir įstatymai, bei tvirtina, kad bausmė M. Chodorkovskiui ir P. Lebedevui buvo skirta pelnytai. Esą už tokius sunkius ekonominius nusikaltimus Amerikoje grėstų laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

"Jie (EP) bando įbauginti mūsų teismų teisėjus. Mūsų reakcija kaip tik priešinga. Bylos politizavimas labai kenkia teisminiam procesui. EP narių sprendimų pasirinkimas mus stebina", - sakė Rusijos parlamento Užsienio reikalų komiteto vicepirmininkas Andrejus Klimovas.