„Žmogaus teisių pakomitetis aptars ką tik Rusijoje vykusį Michailo Chodorkovskio ir Platono Lebedevo antrąjį teismo procesą bei priimtą nuosprendį“, - sakoma pakomitečio pranešime spaudai.

Gruodžio pabaigoje Maskvos Chamovnikų apygardos teismas buvusį „Jukos“ naftos kompanijos vadovą M. Chodorkovskį bei P. Lebedevą pripažino kaltais ir antrojoje byloje bei paskyrė 14 metų laisvės atėmimo bausmę. Abu nuteistieji, kalėjime jau praleidę septynis metus už sukčiavimą ir mokesčių vengimą, už kuriuos buvo nuteisti dar 2005 m., už grotų gali likti iki 2017 m.

Teismas nusprendė, kad M. Chodorkovskis, buvęs turtingiausias Rusijos žmogus, pavogė 218 mln. tonų naftos iš savo paties kompanijos „Jukos“ ir išplovė už juos gautus pinigus – apie 100 mln. dolerių.
Abu nuteistieji visą laiką neigė kaltinimus, teigdami buvę apkaltinti dėl politinių priežasčių.

Dauguma Vakarų šalių bei organizacijų, tarp jų ir JAV bei ES, pasmerkė šį nuosprendį kaip per griežtą ir neteisingą bei išreiškė susirūpinimą dėl to, kad Rusijos teismų sistemoje nematyti jokių pažangos ženklų, nors Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas yra pažadėjęs siekti teisingumo ir skaidrumo.
M. Chodorkovskio bei P. Lebedevo advokatai jau pateikė apeliaciją Chamovnikų apygardos teismui.