Europos Parlamento Socialistų frakcijos pirmininkas Martinas Schulzas oficialiai paprašė parlamentinio Piliečių laisvių komiteto ištirti ir įvertinti naujojo Vengrijos žiniasklaidos įstatymo teisės aktus. Išvados nulems, ar Parlamentas pasinaudos sutarties įgaliojimais ir pradės sankcijų skyrimo procedūrą.

Komiteto išvadų tikimasi sulaukti sausio pabaigoje, Vengrijos Ministro Pirmininko Viktoro Organo susitikimo su Parlamento nariais Strasbūre metu.

„Žiniasklaidos laisvę varžantis Vengrijos žinybos įstatymas bei valstybės įsteigta žiniasklaidą kontroliuojanti taryba sukėlė didelį susirūpinimą visoje Europoje. Teisė į informacijos gavimą ir jos skleidimą, nesikišant valdžios institucijoms, reglamentuojama bei aiškiai apibrėžiama Europos pagrindinių teisių chartijoje ir Lisabonos sutartyje“, - sakė M. Schulzas.

„Negalime leisti Vengrijai, kaip ir bet kuriai kitai vyriausybei, trypti pagrindines ES vertybes“.

„Tai yra svarbus klausimas ir į jį privalome rimtai atsižvelgti. Iš karto po įstatymo priėmimo gruodžio mėnesį parašiau laišką Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų komiteto pirmininkui Juanui Fernando Lopezui Aguilarai. Jame prašiau komitetą kuo skubiau išanalizuoti priimtus teisės aktus, kad Parlamentas galėtų nuspręsti, ar pradėti Lisabonos sutarties septintajame straipsnyje nustatytas procedūras.

„Norėčiau, kad išvadų rengime dalyvautų EK narės Viviane Reding ir Neelie Kroes, o į parlamento posėdžius būtų pakviesti tarptautinės žiniasklaidos atstovai“.

Procedūros, galinčios suspenduoti Vengrijos teisę balsuoti dėl ES priimamų sprendimų, parengtos ginti ES sutarties vertybes. Jos išdėstytos Reformų sutarties antrajame straipsnyje ir Pagrindinių teisių chartijoje: „Europos Sąjunga yra grindžiama visuotinėmis pagarbos žmogaus orumui, laisvei, demokratijai, lygybei, teisinei valstybei ir pagarbos žmogaus teisėms, įskaitant mažumoms priklausančių asmenų teises, vertybėmis. Šios vertybės yra bendros visoms valstybėms narėms – Europos visuomenei, kurioje vyrauja pliuralizmas, nediskriminavimas, tolerancija, teisingumas, solidarumas, moterų ir vyrų lygybė.