"Nėra žemių už Narvos, nėra didelės dalies Setumos (teritorijos, kur gyveno setu). Yra Estijos SSR siena. Turint omenyje, kad pinigai yra simbolis, kuris turi atspindėti istoriją ir kultūrą, euro monetos dabar tėra dalinis (simbolis)", - pirmadienį Estijos televizijos vakaro naujienų laidoje sakė setu seniūnas Ahto Raudoja (Ahtas Raudoja).

Setu nuomone, monetose neatspindi teritorijos, kuri priklausė Estijai pagal 1920 metais sudarytą Tartu taikos sutartį su Sovietine Rusija.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui administracinė sieną tarp Estijos SSR ir RSFSR buvo pastūmėta labiau į vakarus. Atkūrus Estijos nepriklausomybę 1991 metais pasienyje gyvenanti ortodoksinė finougrų tautelė buvo perskelta perpus: viena dalis gyvena Rusijoje, kita - Estijos respublikoje.

Rusija laiko Tartu sutartį istoriniu dokumentu, o Estija - galiojančiu, tai patvirtino šalies parlamentas 2005 metais Estijos ir Rusijos sienos sutarties ratifikavimo įstatymo preambulėje.

Estija perėjo prie euro nuo šių metų sausio 1 dienos. Estijos euro monetose pavaizduotas dabartinis šalies geografinis kontūras.