„Turime laikytis ankstesnės savo politikos logikos“, - interviu „EUobserver“ sakė ministras. - „Praėjusį kartą, kai nebebuvo politinių kalinių, ėmėmės teigiamų žingsnių. Dabar kalinių žymiai padaugėjo, tad tie, kurie prisidėjo prie įvykdytų veiksmų, ar tie, kurie su šiais bendradarbiavo, neišvengiamai vėl atsidurs sąraše“.

Konkrečiai paklaustas, ar draudimas išduoti vizą bus taikomas ir A. Lukašenkai, C. Bildtas sakė: „Manau, jog yra labai tikėtina, kad jis susijęs su įvykdytais veiksmais“.

ES jau buvo uždraudusi išduoti vizas A. Lukašenkai ir dar 40 pareigūnų 2006 m., kai šalies valdžia po rinkimų ėmėsi panašių, tik ne tokių griežtų represijų. 2008 m., Baltarusijos vadovui paleidus svarbiausius politinius kalinius, sankcijos 36 pareigūnams, tarp jų ir pačiam A. Lukašenkai, buvo sustabdytos.

ES šalių ambasados Minske šiuo metu rengia naują sąrašą, kuris penktadienį bus pateiktas valstybių narių Politinio ir saugumo komiteto posėdyje Briuselyje. Diplomatinių šaltinių teigimu, jau dabar preliminariame sąraše – daugiau kaip 100 pavardžių.

C. Bildto teigimu, nebus apsiribota vien vizų išdavimo apribojimais. „Akivaizdu, kad didesnio masto ekonominė pagalba artimiausiu metu tikrai nebus aptariama“, sakė jis. Prieš rinkimus ES buvo siūliusi Baltarusijai 3 mlrd. eurų ekonominę pagalbą per artimiausius trejus metus.

Taip pat svarstomos šios priemonės: sustabdyti visus su Baltarusijos valdžia susijusius ES projektus; nekviesti Baltarusijos į susitikimus dėl ES Rytų kaimynystės politikos, taip pat ir į gegužės mėnesį Budapešte vyksiantį ES aukščiausio lygio susitikimą su šešiomis buvusiomis sovietinėmis šalimis; plėsti pagalbos Baltarusijos pilietinei visuomenei teikimą, pavyzdžiui, didinti finansavimą Vilniuje veikiančiam Europos humanitariniam universitetui, kuriame mokosi baltarusių studentai; paraginti ES šalis vienašališkai sumažinti vizų kainas Baltarusijos jaunimui, studentams, mokytojams ir NVO darbuotojams.