Septyniasdešimt devynios Afrikos, Karibų ir Ramiojo vandenyno salų šalys Europos Parlamentui įteikė laišką, kuriame griežtai reikalauja ES liautis besivystančioms šalims brukti savo homoseksualaus turinio klausimus.

Ekonominės plėtros sutartį, pasirašytą tarp besivystančių Afrikos, Karibų ir Ramiojo vandenyno šalių grupės (ACP) bei Europos Sąjungos, abiems šalims galima peržiūrėti ir keisti kas penkerius metus. Šiais metais atnaujinę sutartį, Sąjungos atstovai punkte apie diskriminaciją įterpė sąvoką „lytinė orientacija“. Tačiau besivystančioms šalims kelis kartus iš eilės pareikalavus šį terminą išbraukti, galutiniame sutarties tekste jo neliko.

ACP Parlamentinės asamblėjos generalinis sekretorius laišką Europos Parlamentui pristatė spalio pabaigoje. Jame šalys reikalauja ES „susilaikyti nuo bet kokių mėginimų primesti savo vertybes, kurios nesusijusios su ACP ir ES partnerystės pagrindais“ ir pateikia nuorodą į ES siūlomą terminą.

Laiške taip pat pažymima, kad „partnerystė gali būti veiksminga ir naudinga tik tuomet, kai abi šalys su derama pagarba atsižvelgia į socialinius skirtumus ir kultūrinę įvairovę“.

Gruodį keli Europos Parlamento nariai parengė atsakymą, kuriame pareiškė remiantys pasiūlymą sutarties tekste naudoti terminą apie seksualinę orientaciją. Pasak parlamentarų, nediskriminavimo principo sampratos išplėtimas į ją įtraukiant punktą apie lytinę orientaciją, nepakenks ACP-ES partnerystei.