Pirmosios reakcijos į Jūsų paskyrimą ES užsienio ir saugumo politikos įgaliotine buvo gana prieštaringos, tiesa?

Didžiausios kritikos mano paskyrimas sulaukė iš euroskeptiško požiūrio neslepiančių Didžiosios Britanijos laikraščių bei Europos Parlamento narių. Mane labiau nuliūdintų jų sveikinimai.

Ar pagrindinis veiksnys buvo seksizmas?

Mažai moterų užima aukščiausius postus visame pasaulyje, tačiau šiais laikais jų yra kur kas daugiau, nei buvo prieš keliasdešimt metų. Mano paskyrimo metu ES užsienio reikalų ministrų tarpe nebuvo nė vienos moters, o man pradėjus dirbti jų turime tris. Mokykloje mus mokė, kad stiklas yra ne kietas, o skystas – ko gero stiklinės lubos pamažu pradeda tirpti.

Kaip pirmoji Europos užsienio reikalų ministrė, jūs ko gero pati turėjote susikurti savo pareigas.

Prieš pusę šimtmečio paklaustas, kas jam padarė didžiausią įtaką gyvenime, Didžiosios Britanijos premjeras Haroldas Macmillanas atsakė „įvykiai, brangieji, įvykiai“. Mano darbą taipogi formuoja įvykiai. Žemės drebėjimas Haityje buvo didžiulis išbandymas – ten praleidau tris kupinas įspūdžių ir siaubo dienas. Panašiai ir su kitais iššūkiais, pradedant Artimųjų Rytų taikos procesu ir baigiant Europos santykių su kylančiomis Azijos milžinėmis Kinija ir Indija, kūrimu. Įvykiai diktuoja mano veiklą.

Jūsų išsilavinimas yra politikės, nesate užsienio reikalų specialistė. Tai jums padėjo ar labiau kenkė?

Visą gyvenimą buvau derybininkė, prieš 20 metų tarpininkavau įvairiuose plėtros projektuose jungiantis verslo bendrovėms, vietos valdžios institucijoms ir profesinėms sąjungoms, vėliau tapau ministrė Lordų rūmuose. Leiboristų partijos premjerai Tony Blairas ir Gordonas Brownas turėjo balsų daugumą Bendruomenių rūmuose, tačiau niekada - Lordų rūmuose. Kaskart lordams pristatydama įstatymą, turėjau sudaryti sąjungas su kitų partijų grupėmis ir nepriklausomais nariais.

Tam reikėdavo organizuoti derybas už uždarų durų, išlaikyti konfidencialumą, megzti pasitikėjimo ryšius, siekti produktyvių kompromisų ir sudarinėti sutartis. Pastarieji įgūdžiai man padeda daryti pažangą dabartiniame darbe.

Jūsų kelionių tvarkaraštis siaubingai intensyvus, bet jums neskirtas lėktuvas.

Negaliu vertinti lėktuvui skirtų išlaidų arba aplinkos poveikio. Naudojuosi komercinių skrydžių paslaugomis visada, kai tai yra įmanoma. Kai nėra kitos išeities, naudojuosi oro taksi. Taip per keturias dienas galėjau apsilankyti net penkiose Artimųjų Rytų šalyse, pasikalbėti su visais taikos proceso kūrimo dalyviais, stebėti padėtį Gazos ruože ir Vakarų krante bei nuskristi į Maskvoje vykusį ketverto susitikimą.