„Norime dar kartą pabrėžti, kad šis klausimas yra Rusijos Federacijos teisinės sistemos žinioje. Bandymai daryti teismui spaudimą yra nepriimtini“, - rašoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos antradienį pasirašytame pareiškime.

Įspėjimas sekė po Vokietijos, ES pareigūnų ir JAV išsakytos kritikos dėl teismo nuosprendžio, kuriuo M.Chodorkovskis pripažintas kaltu dėl pinigų plovimo ir sukčiavimo

Pirmą kartą kadaise buvęs turtingiausias Rusijos verslininkas M.Chodorkovskis dėl sukčiavimo ir vengimo mokėti mokesčius buvo įkalintas dar 2005 m. Pirmadienį jį ir buvusį verslo partnerį Platoną Lebedevą teismas pripažino kaltais dėl pinigų plovimo ir sukčiavimo.

Teisėjas Viktoras Danilkinas abu vyrus pripažino kaltais nelegaliai pardavus naftos už dešimtis milijardų dolerių ir juos pasisavinus.

Kritikai teismo sprendimą vadina politiškai motyvuotu, nes nuteistasis anksčiau kėlė grėsmę buvusiam Rusijos Prezidentui, dabar premjerui Vladimirui Putinui.

Anot analitikų, kaltinimai neva abu vyrai pasisavino naftos už 27 mlrd. dolerių, arba kelių metų bendrovės pelną, yra absurdiški.

Lietuvos europarlamentarė Laima Andrikienė savo pranešime teigė, kad nuosprendis buvo priimtas "buvo priimtas ne be aukščiausių Rusijos valdžios pareigūnų įsikišimo".