„Dangiškosios“ jungtuvės vyko verslo klasės lėktuvo salone, papuoštame didžiuliu širdies formos gėlių vainiku. Pirmieji amžinąją meilę prisiekė gėjų pora iš Vokietijos Aleksandaras Mijatovicius ir Shantu Bhattacherjee, po jų priesaikos žodžius tarė lesbietės Ewa Tomaszewicz ir Gosia Rawińska iš Lenkijos.

Tos pačios lyties asmenų santuokos Švedijoje įteisintos nuo 2009 m. gegužės, o Vokietijoje leidžiama registruoti homoseksualų partnerystes. Tačiau Lenkijos homoseksualūs piliečiai negali tuo pasidžiaugti – bet koks tos pačios lyties asmenų sąjungos įteisinimas šalyje draudžiamas.

„Ši ceremonija skirta ne tik mums“, - sakė E.Tomaszewicz, savo partnerę pirmą kartą pamačiusi futbolo lauke ir pažintį tęsusi per atkaklius politinius debatus internete, vėliau karaoke. „Tai taip pat nedidelė pergalė visiems tiems, kurie tiki, kad vieną dieną Lenkija taps normalia šalimi, kurioje visi vienas kitą mylintys žmonės galės tiesiog susituokti“.

Skrydžio metu vykusių tuoktuvių ceremonijoje buvo tradiciškai pasikeista vestuvių žiedais bei ašaringais įžadais, už jaunųjų laimę pakeltos šampano taurės, sakomi tostai ir sušokti pirmieji šokiai, jaunavedžiams patiekta šventinė vakarienė. Ceremonijos pabaigoje lėktuvo įgulos nariai įnešė vestuvinį tortą, kurį tradiciškai pjaustė poros.

Meilė danguje

Skandinavijos oro linijų SAS bendrovė priklauso Norvegijos, Danijos ir Švedijos vyriausybėms, kurios buvo vienos pirmųjų pasaulyje, legalizavusios tos pačios lyties asmenų santuokų arba partnerystės ryšių įteisinimą.

„Man tiesiog šovė į galvą mintis, kad SAS turi tapti oro linijų bendrove, kurios lėktuve įvyktų pirmoji pasaulyje tos pačios lyties asmenų tuoktuvių ceremonija“, - sakė bendrovės atstovas spaudai Andersas Lindstromas.

Ieškodama oro erdvėje norinčių susituokti porų, rugsėjį SAS žiniasklaidoje paskelbė konkursą „Meilė danguje“. Konkurse dalyvavo trys šimtai porų iš viso pasaulio, dauguma iš Lenkijos ir kitų šalių, kuriose tos pačios lyties asmenų santuokos yra draudžiamos. Dalyviai gan agresyviai agitavo balsuoti už jų poras socialiniuose tinklalapiuose „Facebook“, „Twitter“, „YouTube“ ir pan.

„Kartu gyvename jau šešerius metus ir norėjome neįprastos santuokos ceremonijos. Norėdami laimėti konkursą, pamiršę visus darbus, šešias savaites reklamavome mūsų porą“, - sakė konkurso nugalėtojas A.Mijatovicius. „Mūsų konkurentai buvo labai stiprūs. Jie įkvėpė mus dar labiau stengtis ir veržtis į priekį. Mudu talpinome vaizdo įrašus internete, reklamavomės žurnaluose ir laikraščiuose. Dėmesys augo kiekvieną dieną“, - savo vyrui paantrino S.Bhattacherjee.