Aštuonios britų poros teisme bandys įrodyti, kad tos pačios lyties asmenų santuokas ir heteroseksualių porų civilines partnerystes įteisinti draudžiantys Anglijos įstatymai yra neteisėti ir privalo būti panaikinti.

Per pastaruosius du mėnesius visi Anglijoje veikiantys santuokos registravimo biurai atsisakė įteisinti keturių homoseksualių porų sąjungas, taip pat buvo atmesti keturių heteroseksualių porų prašymai įteisinti pastarųjų civilines partnerystes.

Antradienį, Anglijoje minint penktąsias civilinių partnerysčių registravimo metines, poros Europos žmogaus teisių teismui pateiks bendrą paraišką dėl „diskriminacinių“ santuokų įstatymų.

Poros bandys įrodyti, kad homoseksualų santuokų draudimas pažeidžia Žmogaus teisių įstatymą, kuris užtikrina teisę į pagarbą asmeniniam ir šeimos gyvenimui, teisę tuoktis ir nebūti diskriminuojamam.

Pasak gėjų teisių aktyvisto, kampanijos „Lygi meilė“ koordinatoriaus Peterio Tatchellio, tos pačios lyties porų civilinių santuokų ir priešingos lyties civilinės partnerystės įteisinimą draudžiantys įstatymai yra „seksualinio apartheido forma“.

„Gėjų santuokų įteisinimo draudimas turėtų sukelti tokį patį pasipiktinimą, kaip uždraudus juodaodžių santuokas“, - sakė P.Tatchellis.