Plenarinio posėdžio darbotvarkėje numatyta, kad klausimus Komisijai dėl to užduos kelios grupės europarlamentarų - Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos atstovai, Žaliųjų frakcija/Europos laisvasis aljansas bei Europos vieningųjų kairiųjų jungtinė frakcija/Šiaurės šalių žalieji kairieji.

Pasak klausimą pasiruošusių europarlamentarų, Lietuvos Seimas lapkričio viduryje parodęs nusiteikimą svarstyti Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimą, pagal kurį įtraukiamas naujas pažeidimas, norima numatyti baudą už „homoseksualinių santykių propagavimą“, ir pagal kurį draudžiama skleisti informaciją, kuria „skatinami lytiniai santykiai arba kitokia negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta santuokos sudarymo bei šeimos kūrimo samprata“ gali rimtai apriboti žodžio ir saviraiškos laisvę Lietuvoje.

„Gali būti rimtai apribota galimybė viešai pritarti kampanijoms dėl lygybės ar lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) teisių arba kampanijoms, nukreiptoms prieš diskriminaciją dėl lyties arba seksualinės orientacijos, šios nuostatos skirtos taikyti viešose vietose, įskaitant žiniasklaidos priemones, ir gali būti taikomos siekiant užkirsti kelią LGBT eitynėms“, - rašo EP nariai.
Jie abejoja, ar, jeigu šis kodekso pakeitimas bus patvirtintas, įstatymas būtų suderinamas su ES sutartyje išvardytomis vertybėmis ir Pagrindinių teisių chartijoje ir Europos žmogaus teisių konvencijoje įtvirtintomis pagrindinėmis laisvėmis.

Europarlamentarai klausia, ar EK pradės pažeidimo procedūrą, jei Seimas pakeis kodeksą.
Europarlamentarų nepasitenkinimą sukėlusios Administracinių teisės pažeidimo kodekso pataisų autorius – seimūnas Petras Gražulis.

Anot jo, Lietuvoje yra susiklosčiusi „ydinga praktika, kai prisidengiant kova prieš diskriminaciją dėl seksualinės orientacijos, diskriminuojamos tradicinės šeimos vertybės, heteroseksualius seksualinius santykius vertinantys asmenys“. Kodekse siūloma įtvirtinti, jog viešas homoseksualių santykių demonstravimas– užtraukia baudą nuo dviejų tūkstančių iki dešimt tūkstančių litų.

Kodekso pataisoms lapkritį Seimas pritarė po pateikimo, tai reiškia, ėmėsi jį svarstyti. Už balsavo 31 seimūnas, prieš - 7, susilaikė 21.

Už balsavo Darbo partijos frakcijos, Krikščionių partijos frakcijos ir Tvarkos ir teisingumo partijos frakcijos atstovai. Lietuvos socialdemokratų partijos, Liberalų sąjūdžio ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijų atstovai balsavo mišriai.