„Kaip nustatė tarptautiniai stebėtojai iš ESBO/ODIHR (Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacija / Demokratinių Institucijų ir Žmogaus Teisių Biuras) misijos, nepaisant tam tikros ribotos pažangos, rinkimai Baltarusijoje ir vėl neatitiko tarptautinių laisvų, sąžiningų ir skaidrių rinkimų standartų“, – sakoma EP vadovo pareiškime.

„Ir jeigu per rinkiminę kampaniją buvo keletas teigiamų pokyčių, tarp jų opozicijos kandidatų registracija ir jų ribota prieiga prie valstybinės žiniasklaidos, per balsų skaičiavimus rinkimų dieną stebėtojai užfiksavo didžiulių trūkumų. Negana to, rinkimų vakarą nustelbė smurtingi susirėmimai Minsko Nepriklausomybės aikštėje, suėmimai ir šimtų baltarusių aktyvistų, žurnalistų ir pilietinės visuomenės atstovų mušimas“, – kalbėjo J. Buzekas.

Pasak jo, Aleksandro Lukašenkos Vyriausybė aiškiai stokoja demokratinio legitimumo ir, „deja, toliau išlieka vienas paskutinių autoritarinių režimų Europoje“. „Europos Parlamento vardu išreiškiu mūsų didelį apgailestavimą dėl dar vienos praleistos galimybės ir mūsų gilų solidarumą su pilietine visuomene, demokratine opozicija ir visais baltarusių piliečiais, siekiančiais nepriklausomos, atviros ir demokratinės Baltarusijos, paremtos įstatymo valdžia ir pagarba žmogaus teisėms“, – tvirtinama pareiškime.

J. Buzekui ypač nerimą kelia baltarusių pareigūnų „gerokai perdėtas ir neproporcingas jėgos naudojimas, įskaitant ir opozicijos kandidatų į prezidentus mušimą ir sulaikymą bei smurtą prieš žurnalistus ir pilietinės visuomenės aktyvistus“.