Dokumentai paviešinti praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Europos Komisijai buvo įteikta daugiau kaip milijono ES piliečių pasirašyta peticija, raginanti Europoje uždrausti GMO.

Kaip teigiama 2009 m. gegužės 19 d. JAV diplomatų pranešime, netrukus po to, kai tų pačių metų balandį Vokietija uždraudė auginti kukurūzus „MON810“, o pačioje Ispanijoje ėmė didėti pasipriešinimas, Ispanijos valstybės sekretorius ir ministro pavaduotojas Josepas Puxeu susisiekė su JAV pareigūnais, prašydamas pagalbos. Politikas prašė JAV vyriausybę nemažinti spaudimo Briuseliui dėl GMO auginimo Europoje ir siūlė aktyviau bendradarbiauti su Ispanija.

Ispanija buvo pirmoji valstybė ES, pradėjusi auginti genetiškai modifikuotus, ligoms atsparius kukurūzus „MON810“, sukurtus JAV kompanijos „Monsanto“. Tuo metu, kai buvo išsiųstas pranešimas, Ispanijoje buvo auginama beveik 75% šios veislės kukurūzų ES. Kadangi Prancūzija, Austrija ir kitos ES šalys stipriai priešinosi, „Monsanto“ atstovai perspėjo JAV misiją Madride, kad „jei pasiduos Ispanija, likusi Europos dalis seks iš paskos“, teigiama nutekintame pranešime.

Atskirame 2007 m. gruodžio 14 d. pranešime JAV misija Paryžiuje perspėjo Vašingtoną, kad šis turėtų pats stipriau priešintis, jei nori įveikti stiprų Prancūzijos bei kitų šalių pasipriešinimą prieš GMO produktus.

Savaitgalį „WikiLeaks“ paviešinti pranešimai rodo, kad net Vatikanas tyliai palaiko GMO javų auginimą kaip priemonę badui žemėje mažinti, nors atskiri aukšti Vatikano dvasininkai jai ir priešinasi.